TOP 10

Toto sú tie najväčšie kostoly a katedrály na svete


videní: 5.5K

Bazilika Panny Márie Lichenskej, Konin, Poľsko – 10090 metrov štvorcových

Tento impozantný kostol, dokončený v roku 2004, je plný symboliky. Má 365 okien, 12 stĺpov a 52 dverí, ktoré predstavujú dni, mesiace a týždne v roku. Má tiež 33 schodov vedúcich ku kostolu, ktoré predstavujú 33 rokov Krista na Zemi.

Liverpoolska katedrála, Liverpool, Spojené kráľovstvo – 9687 metrov štvorcových

Najvyšší kostol sme už mali na tomto zozname a teraz je tu ten najdlhší. Táto katedrála má dĺžku 189 metrov a stále má vrchol vo výške 67 metrov. Medzi ďalšie pôsobivé prvky tohto kostola patrí farebný interiér a veľký píšťalový organ, ktorý má 10 268 píšťal.

Kostol Najsvätejšej Trojice, Santarem, Portugalsko – 8700 metrov štvorcových

V tomto zozname sme doteraz pokryli veľa staršej cirkevnej architektúry, ale tu je jedna z oveľa novších stavieb. Bol postavený v rokoch 2004 až 2007. Tento kostol má oválny dizajn a môže pojať asi 9000 veriacich naraz. Je to najväčší kostol v Portugalsku.

Bazilika svätého Pavla za Hradbami, Rím, Taliansko – 8 515 metrov štvorcových

Nie Pavol nie je mimo múrov, ale kostol áno. Je to technicky na talianskom území, ale Taliansko uznáva, že vlastníctvo patrí katolíckej Svätej stolici. Založil ho cisár Konštantín I. nad pohrebiskom Pavla z Tarzu.

Bazilika Panny Márie na Stĺpe, Aragon, Španielsko – 8318 metrov štvorcových

Zatiaľ čo Panna Mária má na tomto zozname už niekoľko zmienok, tento kostol jej bol zasvätený ako prvý. Príbeh hovorí, že sa zjavila apoštolovi Jakubovi, keď sedel počas modlitby pozdĺž rieky Ebro. Nielenže prišla na návštevu, ona ho obdarovala stĺpom, drevenou sochou seba samého a pokynmi na stavbu kostola. Zatiaľ čo sa kostol v priebehu storočí menil a rozširoval, stĺp a socha zostali dnes nedotknuté.

Zdroj: list25 | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov