Tipy a triky

Toto je dôvod, prečo má vaše vajíčko natvrdo zelený žĺtok

vajíčko natvrdo

videní: 2.4K

Ak sa čudujete, prečo má vaše vajíčko natvrdo niekedy zelený žĺtok, tu je návod, ako ho vyšperkovať.

Či už pripravujete diabolské vajíčka na letný piknik alebo šľaháte vaječný šalát na sendviče, je mimoriadne znepokojujúce, keď rozkrojíte prvé vajce a objavíte obávaný zelený vaječný žĺtok uvarený natvrdo. Čo sa deje?

Mnohí z nás sa cítia celkom istí v tom, ako pripraviť miešané vajcia a dokonca aj ako ošúpať vajcia natvrdo, ale tieto veci od Dr. Seussa môžu byť mätúce. Sú tieto zelené žĺtky bezpečné na konzumáciu – a ak áno, budú chutiť divne? Môžu sa aj vaše obľúbené nadýchané praženice zazelenať? A keď už sme pri tom, musia byť vajcia v chladničke? Zhromaždili sme všetky informácie, ktoré potrebujete, aby ste sa vyhli vareniu várky vajec so zelenými žĺtkami.

Prečo ma vajíčko natvrdo zelený žĺtok?

Podľa Dawn M. Bohnovej, PhD, pedagogickej docentky na Katedre potravinárstva a výživy ľudí na University of Illinois v Urbana-Champaign, je to všetko o teple. Rovnako ako prevarenie môže pokaziť dávku miešaných vajec, agresívne varenie vajec spôsobí zelený vaječný žĺtok uvarený natvrdo. „Keď sa vajce varí príliš dlho a/alebo pri príliš vysokej teplote, síra vo vaječnom bielku sa spojí so železom v žĺtku a vytvorí sulfid železnatý, ktorý má zelený odtieň,“ vysvetľuje.

Bohužiaľ, táto chemická reakcia – ktorú vedci nazývajú denaturácia – nie je obmedzená na vajcia uvarené natvrdo. Použitie príliš veľkého tepla môže dať praženiciam a omeletám zelenkavý nádych. Našťastie zvládnuť, ako správne pripraviť praženicu, je hračka (dokonca môžete pripraviť praženicu v mikrovlnnej rúre!) a pomôže vám vyhnúť sa potenciálnej situácii so zelenými vajíčkami.

Je bezpečné jesť vajíčko natvrdo so zafarbeným žltkom?

Môžu vyzerať nevábne, ale áno. Zatiaľ čo zelené natvrdo uvarené vaječné žĺtky môžu byť vizuálne rušivé a majú trochu kriedovú štruktúru, sú bezpečné na konzumáciu. „Sirník železnatý, ktorý vzniká pri prevarení vajíčka, je vlastne tá istá forma železa, akú nájdete v doplnkoch železa,“ hovorí Stephanie Smith, PhD, odborná asistentka na Washington State University School of Food Science. “Z hľadiska bezpečnosti potravín je v skutočnosti bezpečnejšie jesť prevarené vajcia ako nedostatočne uvarené vajcia, ktoré môžu obsahovať baktérie.”

Tá baktéria, o ktorej hovorí, je salmonela. Podľa odhadov sa skrýva v jednom z každých 20 000 vajíčok a môže viesť k ochoreniu prenášaným potravinami. Okrem zaistenia, že vajcia sú úplne uvarené, je dôležité pamätať na to, že aby zostali bezpečné na konzumáciu, mali by sa uchovávať v chladničke a vajcia by sa nikdy nemali umývať. Ak si nie ste istí, či sú čerstvé, tu je návod, ako zistiť, či sú vaše vajcia stále dobré.

Akú farbu má mať vlastne žĺtok u uvareného vajíčka natvrdo?

Existuje celý rad žltých a oranžových farieb, ktoré sa môžu objaviť, keď rozbijete vajíčko. Keďže farba vaječného žĺtka je určená tým, čo sliepka zjedla, správna farba dobre uvareného vaječného žĺtka sa môže pohybovať od maslovo žltej až po žiarivú púpavu. Mierne nedostatočne uvarené vajce natvrdo bude chudšie oranžovo ako žlté, s textúrou, ktorá je o niečo chúlostivejšia ako úplne uvarené vajce.

Ako uvariť vajíčko natvrdo, aby ste sa vyhli zeleným žĺtkom

Najlepší spôsob, ako urobiť vajcia natvrdo, je v skutočnosti ich vôbec nevariť. Tu je návod, ako presne to urobiť, podľa Stephanie Smith.

Opatrne vyberte vajcia z kartónu a vložte ich do hrnca. Naplňte hrniec dostatočným množstvom vody, aby ste zakryli vajcia, a umiestnite na stredne veľký plameň.

Hneď ako voda zovrie, vypnite oheň a hrniec prikryte. Vajcia necháme vo vode postáť 12 minút pre stredné vajcia a 18 minút pre extra veľké vajcia.

Vyberte vajcia z hrnca a rýchlo ich ochlaďte – Stephanie Smith navrhuje umiestniť ich do misky s ľadovou vodou.

Keď vajcia vychladnú, je čas ich ošúpať. Hoci škrupiny starších vajec kĺžu ľahšie ako škrupiny z nových, vedieť, ako ošúpať natvrdo uvarené vajcia, je zručnosť, ktorú sa oplatí naučiť. Niet divu, že existuje aj správna metóda na praskanie vajec, ktorá je obzvlášť užitočná, ak pripravujete na raňajky veľkú dávku vajíčok.

Čo robiť so zeleno-žltými vajíčkami?

Vajcia sú v dnešnej dobe drahé, takže namiesto plytvania jedlom môžete zakamuflovať tie zelené žĺtky uvarené natvrdo. Keďže avokádo je už zelené, skryte žĺtky na avokádovom toaste. Buď tak, že ich roztlačíte do avokáda, alebo ich položíte nakrájané pod avokádo. Ďalšou možnosťou je primiešať do vaječného šalátu čerstvé bylinky, ako je petržlen alebo bazalka, nasekané zelené olivy alebo kapary.

Zdroj: rd | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov