TOP 10

Tieto futuristické budovy vás prenesú do paralelného vesmíru

futuristické budovy

videní: 3.8K

7 divov sveta zrejme netreba nikomu predstavovať.  No ver tomu, že existujú aj iné stavby, ktoré si zaslúžia našu pozornosť. Napríklad tieto futuristické budovy, vďaka ktorým sa budeš cítiť ako v paralelnom vesmíre.

Povolanie architekta patrí medzi tie najtvorivejšie. A hoci existuje veľa budov, pri ktorých máme pocit, že ich konkrétni návrhári nápadmi rozhodne nesršali, na druhej strane existuje niekoľko futuristických budov, ktoré vyzerajú, že skutočne pochádzajú z iného sveta. Pozri sa spolu s nami na tieto futuristické budovy.

1. Kunsthaus, Graz, Rakúsko

futurist_budovy_2

Táto futuristická galéria moderného umenia dostala prezývku “Friendly Alien”, alebo teda po našom “priateľský mimozemšťan”. Predstavivosť ľudí ale nemá hraníc, a tak niektorí dizajn budovy prirovnávajú k srdcu veľryby alebo k vzducholodi.

2. Guggenheim Museum, Bilbao, Španielsko

futurist_budovy_3

Je to jedna z najpozoruhodnejších budov postavených v štýle dekonštruktivizmu na svete. Architekt Philip Johnson ju opísal ako “najväčšiu budovu nášho času”. V múzeu sa nachádzajú ako trvalé, tak aj dočasné výstavy. Trvalá expozícia je venovaná umeniu 20. storočia.

3. Markthal, Rotterdam, Holandsko

futurist_budovy_4

Táto tržnica je považovaná za najkrajšiu na svete. Dokonca aj holandská kráľovná prišla na slávnostné otvorenie. Samotný trh sa nachádza vo vnútri budovy v tvare oblúka, ktorá inak slúži ako obytný dom. Vnútro budovy zdobia umelecké diela Arna Coenena: ovocie, zelenina, ryby a kvety. Niektorí budovu dokonca nazývajú Sixtínska kaplnka Rotterdamu.

4. Capital Gate, Abú Dhabí, Spojené arabské emiráty

futurist_budovy_5

S výškou takmer 160 metrov a 35 poschodiami ide o jednu z najvyšších budov v meste. Budova má aj jedno prvenstvo: Guinessova kniha rekordov jej udelila rekord za najviac naklonenú budovu na svete. Mrakodrap má náklon neuveriteľných 18 stupňov. Pre porovnanie, šikmá veža v Pise sa nakláňa len o 4 stupne.

5. ArtScience Museum, Singapur

futurist_budovy_6

Toto múzeum je jednou z hlavných atrakcií Singapuru. Jeho tvar pripomína otvorenú dlaň alebo lotosový kvet. Ďalšie architektonické veľdielo môžeme vidieť v pozadí: tri mrakodrapy s loďou na vrchu sa nazývajú Marina Bay Sands a ide o luxusný hotel.

6. La Muralla Roja, Calpe, Španielsko

futurist_budovy_7

Tento obytný dom sa nachádza v južnom Španielsku a jeho názov sa dá preložiť ako “červená stena”. Budova jasne odkazuje na populárnu architektúru oblasti arabského Stredomoria.

7. Obchodný dom Emporia, Malmo, Švédsko

futurist_budovy_8

Toto nákupné centrum je najväčšie v celej Škandinávii. Celý dizajn budovy sa opiera o ladné krivky. Vnútri môžu návštevníci a zákazníci nájsť farebné eskalátory, hojdačky namiesto lavíc a závesné záhrady.

1 2 »

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov