TOP 10

Tieto futuristické budovy vás prenesú do paralelného vesmíru

futuristické budovy

videní: 4.0K

8. Heydar Aliyev Center, Baku, Azerbajdžan

futurist_budovy_9

Heydar Aliyev Center je pravdepodobne najuznávanejšou budovou v hlavnom meste Azerbajdžanu – Baku. Skvelá architektka Zaha Hadidová, známa svojou láskou k “mimozemským” tvarom, navrhla “tekutú formu” budovy. Vnútri sú exhibície, ale aj kancelárske priestory.

9. Mesto vedy a umenia, Valencia, Španielsko

futurist_budovy_10

Ďalší vynikajúci príklad modernej architektúry sa nachádza priamo na vode v strede parku v španielskej Valencii. Vyzerá naozaj futuristicky a pripomína skelet šelmy. Komplex sa skladá z 5 budov: kryté námestie, kino IMAX, park, vedecké múzeum a oceánografický park.

10. Atomium, Brusel, Belgicko

futurist_budovy_11

Ľudia, ktorí vidia budovu po prvýkrát si myslia, že ide len o obrovskú sochu z kovu. No opak je pravdou. Atomium je totiž plne vybavená budova, v ktorej sa nachádza vedecké múzeum alebo reštaurácia.

11. Kubický dom, Rotterdam, Holandsko

futurist_budovy_12

Na ul. Overblaak v Rotterdame sa nachádza prazvláštna skupina 40 domov, ktoré navodzujú dojem, že celý svet sa obrátil hore nohami. Domy postavil architekt Piet Blom a všetky steny a okná sú umiestnené pod uhlom 45 stupňov. Mimochodom, vo vnútri sú súkromné apartmány. Aké to asi musí by,ť žiť v niečom takom?

12. Lotosový chrám, Bahapur, India

futurist_budovy_13

Na záver sa dostávame k dvom lotosovým budovám. Prvá z nich sa nachádza v Indii a ide v podstate o chrám viery Baha’i. Do chrámu vedie 9 dverí, čo symbolizuje jednotu všetkých náboženstiev.

13. The Lotus Building, Wujin, Čína

futurist_budovy_1

V strede umelého jazera v centre mesta Wujin, Čína je budova pripomínajúca kvitnúci lotosový kvet. Cieľom architekta bolo vytvoriť úžasnú atmosféru napriek počasiu alebo ročnému obdobiu. V budove sídlia kancelárie.

BONUS – Koncept hotelu v Alpách

futurist_budovy_14

Hoci zatiaľ ide len o koncept, nemohli sme mu odolať. Ide o hotel, ktorý sa nachádza priamo v Alpách, teda lepšie povedané, priamo v skale. Návrh vytvoril dizajnér Andrii Rožko.

Zdroj: victorenrich | BrightSide | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov