Zaujímavosti

Depresia trápi mnoho ľudí. Pomôcť im dokážu mozgové implantáty

depresia

videní: 789

Ku koncu svojej prezentácie Maybergová ukázala video so ženou, ktorá mala ťažkú depresiu. Deň predtým, ako bolo video natočené, lekári tejto žene implantovali do mozgu elektródy. Výskumníci na videu zapli stimuláciu a do minúty, len tak, sa žena chcela usmievať a smiať. Táto premena ho ohromila a podľa reakcie publika aj mnohých ďalších ľudí.

V novembri 2022 reportér zastihol Mayberga opäť na stretnutí neurológov, opäť v San Diegu. Rozprávali sa o tom, čo sa stalo za roky od tej prezentácie a kam tento výskum smeruje. Nebola to ľahká cesta, hovorí Mayberg, ktorý teraz vedie Nash Family Center for Advanced Circuit Therapeutics na Icahn School of Medicine at Mount Sinai. Veda o DBS prešla mnohými zákrutami.

Rovnako ako cesty ľudí, ktorí sa na tomto výskume zúčastnili. Aby som si vypočul jeden z týchto príbehov, Mayberg ma spojil s Jonom.

Pre tento článok sa reportér rozprával s ním a jeho manželkou, ako aj s ďalšími tromi ľuďmi, ktorí žili s ťažkou depresiou a teraz sa liečia pomocou hlbokej mozgovej stimulácie. Cesty týchto ľudí boli neuveriteľne ťažké. A hoci stále čelia výzvam, krištáľovo jasne povedali, čo pre nich DBS urobila: Táto experimentálna operácia mozgu im vrátila život.

Temnota depresie

Jon je bystrý, vtipný chlapík v strednom veku, podľa vlastných slov “charakter”, ktorý žije v malebnom mestečku severovýchodne od Filadelfie. Je to otec s tromi zaneprázdnenými deťmi a garážou plnou hokejok, softbalových chytačiek, golfových palíc, loptičiek všetkých druhov, bicyklov, in-line korčúľ, sieťovej bránky a supermoderného bieleho motorového skútra. Je trénerom (hokeja a softbalu), ktorý je známy rozdávaním “izmov” a frázou: “Dám ti pár rád do života.” Je to manžel, ktorý sa obáva, že jeho žena robí príliš veľa a nestará sa o seba. Pracuje v reklame, je to človek, ktorý rád pozýval svojich priateľov k sebe na posedenie pri ohnisku.

Desať rokov sa Jon nechal unášať svojou spoločenskou povahou, keď sa snažil prekonať depresiu. Jeho choroba a samovražedné myšlienky, ktoré si vynútila, sa v posledných piatich rokoch zhoršili. Navonok bol Jon hypersociálny, vysokofunkčný chlapík, akého od neho všetci očakávali. Ale vo vnútri bola jeho hlboká depresia súkromným peklom, ako hovorí. “Bol som ten, kto stojí pred všetkými a vedie prípitok šampanským, a potom som sa vracal domov a chcel som naraziť autom do stromu.

Jon fantazíroval o ďalších úmrtiach: Prepadnutie, pád lietadla. Kým sa Jonov syn večer pred zákrokom nespýtal, či ešte uvidí Jona, Jon dokonca živil malú nádej, že by mohol zomrieť počas operácie mozgu, na ktorú sa dobrovoľne prihlásil.

Jonova depresia mu tiež ukradla motiváciu, nechala ho vyčerpaného a izolovaného od rodiny. Prejedal sa, zaspával a príliš veľa pil. Má podozrenie, že jeho najhoršie úseky zanechali v jeho rodine traumu.

Terapia rozhovorom, antidepresíva, antipsychotiká, ketamín, marihuana, transkraniálna magnetická stimulácia (pri ktorej sa magnetické pole zameriava na nervové bunky cez lebku), niekoľko pobytov v liečebniach, dokonca aj elektrokonvulzívna terapia, ktorá mu spôsobila intenzívnu stratu pamäti – žiadna z týchto liečebných metód mu spoľahlivo nezabrala.

Odhaduje sa, že na celom svete trpí závažnou depresiou 280 miliónov ľudí. Podskupina z tohto obrovského počtu nakoniec spadá pod beznádejne znejúcu diagnózu: “depresia rezistentná na liečbu” alebo “neriešiteľná depresia”. V Spojených štátoch má túto diagnózu približne 2,8 milióna ľudí.

Jon je jedným z nich. Pre neho a jeho rodinu bola hlboká mozgová stimulácia posledným zúfalým manévrom.

Zdroj: sciencenews | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov