Zaujímavosti

Depresia trápi mnoho ľudí. Pomôcť im dokážu mozgové implantáty

depresia

videní: 761

Experimentálna operácia, ktorá vysiela elektrinu do mozgu, môže priniesť úľavu od duševných porúch, medzi ktoré patrí aj depresia.

V horúce slnečné nedeľné popoludnie na Manhattane sa pre Jona Nelsona zastavil čas. Stál na chodníku a lúčil sa so svojimi tromi deťmi, ktoré prišiel do mesta vyzdvihnúť starý otec z Long Islandu. Už dlhšiu dobu ho trápi depresia.

Ako každý rodič, aj Jon je hlboko prispôsobený zvláštnostiam svojich detí. Jeho najstaršie? Niekedy je tichý, ale veľmi vtipný. Jeho prostredné dieťa? Hodnotí otca desiatimi z desiatich na stupnici rozpakov a nepotrebuje objatie. Jeho 10-ročný syn, dieťa rodiny, je emocionálny. “Môj najmladší syn by vliezol späť do lona mojej ženy, keby mohol,” hovorí Jon. “On je to dieťa.”

Nečakaný sprievod zastavil dopravu, a tak Jon zaparkoval nelegálne pozdĺž žltého obrubníka na 36. ulici, neďaleko miesta, kde čakal jeho svokor. Bol čas ísť. Jeho najmladší ho naposledy objal. “Pozrel sa hore, vystrašený a smutný,” hovorí Jon, a spýtal sa: “Ocko, uvidím ťa ešte raz?”

Depresia ho trápila dlhšiu dobu

Táto otázka zastavila čas. “Povedal som si: ‘Ach jaj,'” hovorí Jon. “Bol to jeden z tých momentov, keď som to prežíval jeho očami. A prvýkrát som dostal strach.”

Až do tohto rozlúčenia Jon nechcel žiť. Roky neustále túžil zomrieť – hovorí o tom, akoby to bola závislosť, pretože bojoval s hlbokou, vyčerpávajúcou depresiou. Ale synove otázky prenikli cez túto ťažobu a zasiahli niečo v jeho vnútri. “To bolo prvýkrát, čo som sa nad tým naozaj zamyslel. Povedal som si: ‘Tak trochu dúfam, že nezomriem. Takýto pocit som už dlho nemal.”

To objatie sa stalo 21. augusta 2022 okolo 17.00 hod. O dvanásť hodín neskôr Jona priviezli na chirurgický zákrok.

V nemocnici Mount Sinai juhozápadne od Central Parku, členovia chirurgického tímu zaskrutkovali Jonovu hlavu do rámu, aby ju udržali v pokoji. Potom ho znecitliveli a vyvŕtali mu dva malé otvory cez vrch lebky, jeden na každej strane. Každým otvorom mu chirurg zaviedol do mozgu dlhý tenký drôt, na konci posiaty elektródami. Drôty, zavedené pod kožu, sa ťahali okolo vonkajšej strany Jonovej lebky a klesali mu za ucho. Odtiaľ sa drôt ovinul dopredu a stretol sa s batériami napájanou riadiacou jednotkou, ktorú mu chirurgovia implantovali do hrude tesne pod kľúčnou kosťou.

Počas operácie a v nasledujúcich dňoch lekári posielali do Jonovho mozgu malé impulzy elektriny. Táto elektrická manipulácia zatiaľ nejasným spôsobom mení správy, ktoré sa presúvajú medzi rôznymi oblasťami mozgu. Lekári a výskumníci mali zrejme odvážny cieľ: chceli, aby tieto impulzy vytiahli Jona z temnoty depresie.

Jon je jedným z desiatok ľudí v Spojených štátoch, ktorí sa v súčasnosti zúčastňujú na klinických skúškach zameraných na liečenie duševných porúch pomocou mozgových implantátov. Táto technika sa nazýva hlboká stimulácia mozgu a je postavená na vedeckom predpoklade, že elektrická stimulácia dokáže resetovať mozog, ktorý je v zajatí silných a ničivých psychických porúch, ako sú depresia, obsedantno-kompulzívna porucha a posttraumatická stresová porucha.

Zavedenie hlbokej stimulácie mozgu

O hlbokej stimulácii mozgu (DBS) reportér počul pred viac ako desiatimi rokmi, v roku 2010. Ako vedecký reportér sedel v jaskynnej konferenčnej miestnosti plnej neurológov v San Diegu. Počúvali prezentáciu Helen Maybergovej, neurologičky a neurologičky, ktorá vtedy pôsobila na Emoryho univerzite v Atlante. Maybergová počas svojho prejavu oboznámila poslucháčov s vedeckým zdôvodnením myšlienky, že elektródy zavedené do mozgu by mohli zmierniť ťažkú depresiu.

1 2 »

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov