Zaujímavosti

Špehuje vás vaše vlastné auto? Odborník vám to vysvetlí


videní: 2.7K

Vaše auto vás určite počúva a zaznamenáva vaše pohyby – ale čo s týmito informáciami robí? Ste v bezpečí?

Moderné auto potrebuje 1 000 až 3 000 čipov, ktoré sa dostali do našej pozornosti v dôsledku celosvetového nedostatku čipov. Vďaka týmto čipom sa vaše auto podobá skôr na počítač. Ak ste si nedávno zamkli kľúče v aute, viete, že niektorí výrobcovia áut majú aplikácie, ktoré sa dajú použiť na diaľkové odomknutie vozidla . To šetrí čas, peniaze a možno aj životy – ale to, čo funguje pre nás, môže fungovať aj proti nám. Hoci sa to mimo výskumného prostredia ešte nestalo, vaše auto môže byť hacknuté a niekto môže prevziať kontrolu nad vaším volantom, rýchlosťou a zámkami.

Vaše auto vás neustále počúva, zhromažďuje a zaznamenáva informácie o vás a vo svete plnom inteligentného všetkého – televízorov, kuchynských spotrebičov, reproduktorov – niet pochýb o tom, že nás internet špehuje. Čím viac aplikácií používate na objednávanie potravín, šetrenie peňazí na benzín, zostavovanie rozpočtu a dokonca aj na meditáciu, tým viac ste na výslní.

 

“Ak napríklad používate CarPlay, potom má Apple záznam o všetkom, čo robíte vo svojom vozidle. To isté platí aj pre Android,” vysvetľuje Jean-Paul Schmetz, expert na digitálne súkromie a generálny riaditeľ spoločnosti Ghostery, ktorá poskytuje produkty zamerané na ochranu súkromia.

Aké informácie o vás môže mať vaše auto uložené?

Vaše auto pozná vaše meno, domácu a pracovnú adresu, kódy garážových dverí, telefónne číslo a e-mail, ako aj to, kde ste, kde ste boli a kam idete. Autá s mikrofónmi a kamerami zhromažďujú hlasové záznamy a zhromažďujú sa aj všetky údaje zo zariadení, ktoré k vozidlu pripojíte, čo znamená vaše textové správy, záznamy o hovoroch, zmapované polohy atď.

1 2 »

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov