TOP 10

Viktoriánska medicína bola poriadne drsná – okúsiť na vlastnej koži by sme ju nechceli

viktoriánska medicína

videní: 1.2K

Viete si predstaviť, ako vyzerala Viktoriánska medicína? Množstvo ľudí nenávidí návštevu lekára a ešte viac nenávidia chirurgické zákroky. Ľudia sa často pýtajú: “A bude to bolieť?” alebo “Čo ak sa prebudím počas operácie?” To sú prirodzené obavy, ktoré máme vtedy, keď sme najzraniteľnejší, a to napriek skutočnosti, že lekári a chirurgovia sú vysoko kvalifikovaní odborníci. Nemocnice sú z veľkej časti neuveriteľne čisté inštitúcie, alebo prinajmenšom čistejšie, než boli kedy predtým.

Avšak takéto otázky si ľudia nekládli vo viktoriánskej dobe. Hoci sa nedá uprieť, že táto doba položila základy modernému pokroku v chirurgii, ako napríklad v oblasti anestézie, chirurgia bola ponurá a nemilosrdná prax. Bohužiaľ, mnoho pacientov tieto zákroky neprežilo. Viktoriánska medicína bola poriadne drsná.

Viktoriánska medicína a zopár faktov o nej

1. Mnoho pacientov pri chirurgickom zákroku vykrvácalo. Iní umreli na šok. Väčšina mala rany, ktoré sa infikovali a pacienti tak následne zomreli na horúčku.

2. Vzhľadom na nedostatok anestézie museli chirurgovia pracovať rýchlo. Amputácia trvala len 30 sekúnd.

Snímka-obrazovky-2017-02-09-o-11.32.35

3. Čistá operačná sála mala mieru úmrtia 1 z 10. Špinavá operačná sála mala úmrtnosť až 1 zo 4. Tento súvis však bol objavený až oveľa neskôr.

4. Základné chirurgické úlohy často vykonávali holiči, najmä počas vojny.

5. Pijavice boli používané ako bežná prax na odstránenie krvi pred chirurgickým zákrokom.

leech-1055446_1280

6. Najstaršie chirurgické anestetikum bolo označované ako éter. Okrem uspania pacienta éter vyvolával zvracanie a bol pomerne horľavý. Práve táto jeho vlastnosť spôsobovala v medicíne časté komplikácie – operačné miestnosti totiž boli osvetľované sviečkami.

7. Amputované končatiny boli umiestnené do pilín, aby nasiakli krv.

1 2 »

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov