Zaujímavosti

Modrí ľudia z Kentucky a ich fascinujúci príbeh

modrí ľudia

videní: 4.1K

Modrí ľudia z Kentucky: V srdci Apalačského pohoria, v odľahlých kopcoch východného Kentucky, sa nachádza podmanivý a menej známy kus histórie, ktorý zaujal bádateľov aj milovníkov histórie: príbeh “Blue Fugates”. Tento pozoruhodný príbeh nás zavedie na cestu prostredníctvom genetiky, miestnych povestí a podmanivého kúska americkej histórie.

Modrí ľudia “vďačili” za farbu svojej kože genetickej anomálii

Príbeh sa začína rodinou Fugateovcov, ktorá v polovici 19. storočia žila v izolovaných kopcoch Troublesome Creek. Od ostatných sa odlišovali zvláštnou vlastnosťou – ich pokožka mala neobyčajný modrý odtieň. Tento jav zmiatol nielen samotných Fugátovcov, ale aj vtedajšiu lekársku obec.

Methemoglobinémia: Odhalenie záhady

Pri skúmaní vedeckého pozadia tohto javu vedci zistili, že Fugatesovci trpeli zriedkavým genetickým ochorením známym ako methemoglobinémia. Tento stav vedie k abnormálnemu zvýšeniu methemoglobínu v krvi, čo má za následok modrasté sfarbenie kože. Methemoglobinémia narúša normálnu schopnosť hemoglobínu viazať kyslík, čo spôsobuje charakteristický odtieň kože.

Usadlosť rodiny Fugateovcov v odľahlých kopcoch zohrala kľúčovú úlohu pri pretrvávaní tejto genetickej anomálie. Izolovanosť ich komunity obmedzovala možnosti sobášov s osobami mimo ich genofondu. Táto izolácia neúmyselne prispela k pretrvávaniu znaku methemoglobinémie v rámci rodiny.

Zaujímavé vzory manželstiev

Manželstvá rodiny Fugateovcov ešte viac zintenzívnili genetickú črtu. Keďže Fugatesovci sa kvôli geografickej izolácii medzi sebou sobášili, šanca na prenos génu methemoglobinémie na ich potomkov sa výrazne zvýšila. Toto dôsledné genetické dedenie viedlo ku koncentrácii jedincov s modrou pokožkou v rámci rodiny.

Dr. Madison Cawein: Maják nádeje

Zlom v príbehu rodiny Fugateovcov nastal, keď na scénu prišiel doktor Madison Cawein, hematológ. Vďaka svojim hlbokým znalostiam genetickej anomálie a pokrokom v medicínskom výskume dokázal rodine Fugateovcov ponúknuť prehľad a možnosti liečby. Vďaka jeho úsiliu sa podarilo lepšie pochopiť stav modrej kože a zaviedli sa lekárske zákroky na zmiernenie viditeľných účinkov methemoglobinémie.

1 2 »

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov