TOP 10

Odtlačky prstov: Unikátne fakty, o ktorých si zrejme nevedel

odtlačky

videní: 5.9K

8. Zhodovanie odtlačkov

Jednou z právnych noriem, ktoré sa zaviedli takmer na celom svete, je koncept zhody bodov. Keďže odtlačky prstov môžu vyzerať veľmi podobne, štáty ako Spojené kráľovstvo a Austrália zaviedli minimálne 12 – 16 zhôd, ktoré musí odtlačok prsta spĺňať. Na druhej strane, napríklad v USA neexistujú žiadne štandardy pre odtlačky. Väčšina expertov na odtlačky súhlasí s tým, že neexistuje žiadna vedecká potreba minimálneho počtu bodov na potvrdenie zhody.

fingerprint-146242_960_720

9. Chytenie vraha

V roku 1910 došlo v USA k prvému právnemu odsúdeniu založenému na dôkazoch z odtlačok prstov. Počas lúpeže sa páchateľ dostal do domu a a zastrelil majiteľa. Na ceste preč zanechal odtlačky prstov na mokrej farbe. Americký odvolávací súd potvrdil presné porovnanie odtlačkov. Prvé odsúdenie v Anglicku bolo oveľa menej dramatické. Stalo sa tak v roku 1902 a odtlačky pomohli chytiť muža, ktorý ukradol niekoľko biliardových gulí. detective

10. Život na Mississippi

Mark Twain mal  jeden z prvých nápadov na využitie technológie odtlačkov prstov. Ten sa objavil v jeho knihe, ktorá bola publikovaná v roku 1883. Twain použil dôkazy o odtlačkoch prstov ako základ riešenia trestného činu. Twain tento nápad zopakoval aj o rok v ďalšej knihe.

mark-twain

Zdroj: healthresearchfunding | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov