Zaujímavosti

EQ vs. IQ: Ktorý z týchto kvocientov je prospešnejší?


videní: 2.8K

Je jeden dôležitejší ako druhý?

V minulosti sa výsledky v testoch IQ spájali s lepšími študijnými výsledkami, vyššími platmi a lepším výkonom v zamestnaní. Novšie štúdie však tieto závery spochybňujú.

Emocionálna inteligencia sa spája s pracovným úspechom a spokojnejšími vzťahmi. Existujú aj dôkazy, že emocionálna inteligencia môže pomôcť zvládať stres. Prehľad výskumu z roku 2019 dospel k záveru, že emocionálna inteligencia vám môže pomôcť rýchlejšie sa zotaviť z akútneho stresu.

Oba druhy inteligencie môžu výrazne ovplyvniť kvalitu vášho života a vaše úspechy. Pochopenie a rozvíjanie oboch druhov inteligencie môže byť vašou najlepšou stávkou na zvýšenie šancí na úspech vo všetkých oblastiach vášho života.

Môžete zlepšiť svoje IQ a EQ?

Aj v tomto bode sa medzi vedcami vedú diskusie. Niektorí tvrdia, že IQ sa dá zlepšiť. Iní vedci tvrdia, že neexistuje presný spôsob, ako zmerať, či sa vaša základná inteligencia po nejakom zásahu skutočne zlepšila.

Hoci je ťažké presne povedať, aký veľký vplyv budú mať tieto kroky, tu je niekoľko stratégií, ktoré by ste mali zvážiť, ak chcete zvýšiť svoje skóre EQ a IQ.

Rozvíjajte svoje schopnosti riešiť problémy

Zvážte spoluprácu s koučom alebo absolvovanie online kurzov, aby ste zvýšili svoje schopnosti riešiť problémy.

V roku 2019 skupina výskumníkov opätovne analyzovala údaje z experimentálneho programu uskutočneného koncom 80. rokov minulého storočia. Zistili, že po tom, čo študenti absolvovali tréning kreatívneho riešenia problémov raz týždenne počas 3 rokov, získali v testoch IQ približne 15 bodov v porovnaní s výsledkami pred programom.

Čítajte

Čítanie vám dáva možnosť ponoriť sa do skúseností iných ľudí – bez ohľadu na to, či títo ľudia skutočne existujú, alebo ide o vymyslené postavy.

Štúdie ukazujú, že čítanie môže pomôcť zlepšiť vaše schopnosti sociálneho myslenia, čo je podľa vedcov dôležité pre budovanie empatie.

Existujú aj iné typy kvocientov?

Hoci zatiaľ neexistuje veľa výskumov, ktoré by tieto pojmy definovali alebo merali, niektorí vedci si myslia, že ľudia môžu mať aj iné typy inteligencie vrátane duchovnej inteligencie (SQ) a fyzickej inteligencie (PQ)

Čo je to duchovná inteligencia?

Duchovná inteligencia často zahŕňa uvedomenie si:

  • význam
  • dodržiavanie osobných hodnôt
  • vďačnosť
  • vieru alebo oddanosť
  • záväzok k etike
  • vyjadrenie súcitu

Niektoré štúdie ukázali, že školenie duchovnej inteligencie môže zlepšiť zdravotné výsledky a spokojnosť s prácou v prostredí ošetrovateľskej starostlivosti.

Čo je to fyzická inteligencia?

V prelomovej knihe z roku 1983 “Frames of Mind: Teória viacnásobnej inteligencie” Howard Gardner navrhol myšlienku fyzickej inteligencie, čiže radu schopností spojených s telom.

Fyzická inteligencia sa často opisuje ako uvedomovanie si:

  • držanie tela
  • dýchanie
  • sily
  • úrovne energie
  • koordinácie

Podľa Gardnera sa ľudia s vysokou fyzickou inteligenciou môžu učiť prostredníctvom pohybu a fyzických interakcií.

Zatiaľ čo niektorí pedagógovia a psychológovia spochybňujú, či je PQ samostatným druhom inteligencie, iní tvrdia, že existujú určité neurologické dôkazy na podporu tejto myšlienky.

Súvisiace články:

Iba 1 z 10 ľudí dokáže nájsť chybu na tomto obrázku

Iba skutočný génius dokáže nájsť slimáka na obrázku v priebehu 5 sekúnd

Zdroj: healthline | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov