Zaujímavosti

Školské uniformy z celého sveta, ktoré by ste si obliekli?

školské uniformy

videní: 6.5K

Prvé školské uniformy sa údajne objavili v 16. storočí a odvtedy sú kontroverznou súčasťou niekoľkých kultúr a univerzít.

Niektorí zastávajú názor, že rovnaké školské uniformy zdôrazňujú rovnosť študentov, iní, že ničia individualitu a kreatívnu stránku žiakov. My ale nerozhodujeme o tom, či sú uniformy v moderných školách potrebné. Rozšír si obzory a zisti, ako to funguje vo svete.

Pozrite sa na tieto školské uniformy z celého sveta

Christ Hospital School – Veľká Británia

Školské uniformy z celého sveta, ktoré by si si obliekol ty sám?

 

Uniforma tejto školy je možno jednou z najstarších na svete. Objavila sa v roku 1553 a odvtedy si svoju podobu zachovala. V roku 2011 sa vedenie rozhodlo zmeniť kostýmy a uskutočnilo prieskum medzi študentami, ale 95% bolo proti modernizácii.

Uniforma vyzerá dosť neobvykle – tmavomodré plášte, biele bavlnené stužky okolo krku namiesto kravaty, kožené opasky a povestné žlté ponožky, ktoré podľa jednej verzie mali plašiť potkany a podľa druhej boli potrebné na odlíšenie študentov od ostatných škôl. Teraz sa vzdelávacia inštitúcia dá nazvať elitou, ale od okamihu jej založenia dostali študenti uniformy zadarmo.

Vietnam

Školské uniformy z celého sveta, ktoré by si si obliekol ty sám?

Na začiatku 80. rokov urobila riaditeľka strednej školy Ho Thi Ki v meste Kamau na najjužnejšom okraji delty Mekongu rozruch. Ako dievčenskú uniformu navrhla tradičné biele šaty ao-zai . Mnohí považovali tento kostým za prežitok z minulosti, ale rodičia študentov po vypočutí ženy začali tlieskať.

Výsledkom bolo, že škola Ho Thi Ki schválila dress code pre školský rok 1983 – 1984. Nasledovali susedné vzdelávacie inštitúcie. Čoskoro bol ao-zai oficiálne uznaný za najkrajšiu uniformu vo Vietname a teraz ho nájdeš vo väčšine škôl v krajine, predovšetkým však pri prázdninách.

Pakistan

Školské uniformy z celého sveta, ktoré by si si obliekol ty sám?

Ďalšou krajinou, kde sa ako školské uniformy používajú národné kostýmy, je Pakistan. Vo väčšine vzdelávacích inštitúcií nosia dievčatá shalwar-kameez  – súpravu modrých košieľ a bielych nohavíc. Cez hlavu alebo krk je prehodená biela šatka. Na niektorých školách sú však háremové nohavice nahradené sukňou. Chlapci zvyčajne nosia modrú alebo hnedú košeľu a nohavice.

1 2 3 »

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov