Tipy a triky

Veda radí: Ako byť skutočne viac atraktívny?

atraktívny

videní: 1.0K

NOS POZNÁ (CESTU K VÁŠMU SRDCU)

Podľa štúdie publikovanej v roku 2017 v časopise Frontiers in Psychology môže to, čo cítite a počujete, zohrávať významnú úlohu pri tom, koho sledujete. Aby získali lepšiu predstavu o spôsobe vnímania príťažlivosti, doktorka Agata Groyecka-Bernardová, výskumníčka z Vroclavskej univerzity v Poľsku, a jej spoluautori analyzovali 30 rokov výskumu ľudskej príťažlivosti a zistili, že krása je oveľa viac než len povrchná. Zahŕňa aj ďalšie zložky, napríklad to, ako reagujeme na prirodzenú vôňu človeka a jeho hlas. Zistila napríklad, že hoci nás vizuálne priťahujú ľudia s podobnými genotypmi, keď sa s niekým výnimočným zblížime, máme tendenciu uprednostňovať vôňu partnera s odlišným genetickým pozadím. Kombinácia týchto dvoch preferencií by nám mohla pomôcť nasmerovať nás k doplnkovým genetickým partnerom. Hlavný záver? Tón niečieho hlasu a dokonca aj jeho vôňa môžu na vás pri prvom stretnutí urobiť dojem – aj keď si to neuvedomujete.

JE TO VŠETKO O DOPAMÍNE

Ako sme už zistili, ľudská príťažlivosť je veľmi zložitá. Veľa z toho súvisí s kaskádami hormónov, ktoré sa uvoľňujú v tele a mozgu, keď zažívame nával príťažlivosti. A podľa Walfovej tieto hormóny zohrávajú úlohu v sociálnom správaní cicavcov vrátane ľudí. Vo svojom vlastnom výskume Walfová skúmala mozgové mechanizmy u cicavcov, ako sú hlodavce, kde sú súvislosti medzi hormónmi a sociálnym správaním preukázanejšie. Vysvetľuje, že napriek rozdielom vo veľkosti sa predpokladá, že ľudia fungujú podobným spôsobom.

Tieto hormonálne mechanizmy sa napríklad podieľajú na emocionálnych a pamäťových zmenách spojených s príťažlivosťou. “Podobne ako vzrušenie, ktoré zažívame, keď čelíme stresu, ktorý sa nám páči – napríklad jazda na horskej dráhe -, aj dopamín a noradrenalín sa podieľajú na ľudskej príťažlivosti,” vysvetľuje Walfová. “Uvoľňovanie dopamínu je spojené s pozitívnymi emóciami a upevňovaním zážitkov, ktoré máme a ktoré sa nám páčia, v pamäti, čo nás ďalej poháňa k tomu, aby sme tieto pocity vyhľadávali v sociálnych interakciách.”

PRAVDA O TVRDEJ HRE

Každý má svoju vlastnú predstavu o tom, ako byť viac atraktívny, a pre mnohých to znamená hrať sa na tvrdého. Ale funguje táto stratégia skutočne, alebo len predlžuje čas potrebný na nadviazanie dôverného vzťahu s potenciálnym partnerom? Podľa výskumu z Rochesterskej univerzity, ktorý bol uverejnený v júni 2020 v časopise Journal of Social and Personal Relationships, je to prvé. “Ľudia, ktorí sa dajú príliš ľahko zaujať, môžu byť vnímaní ako zúfalejší,” vysvetľuje vo vyhlásení doktorka Gurit Birnbaumová, sociálna psychologička a spoluautorka štúdie. “To spôsobuje, že sa zdajú menej hodnotní a príťažliví ako tí, ktorí svoj romantický záujem nedávajú hneď najavo.”

RADOSŤ Z DÁVANIA

Ukazuje sa, že všetky tie reklamy počas sviatkov, ktoré hovoria o “radosti z darovania” ako o spôsobe predaja parfumov a svetrov, majú skutočne niečo do seba. Štúdia z roku 2020 z Indiana University uverejnená v časopise Nonprofit and Voluntary Sector Quarterly zistila, že štedrí ľudia sú pre nás fyzicky príťažlivejší. “Básnici a filozofi už po stáročia naznačovali súvislosť medzi morálnou a fyzickou krásou,” uviedla vo vyhlásení doktorka Sara Konrathová, docentka filantropických štúdií a spoluautorka článku. “Táto štúdia potvrdzuje, že ľudia, ktorí sú vnímaní ako atraktívnejší, častejšie dávajú – a darcovia sú vnímaní ako atraktívnejší.”

Zdroj: rd / topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov