Tipy a triky

Veda radí: Ako byť skutočne viac atraktívny?

atraktívny

videní: 1.0K

Ľudská snaha zistiť, ako byť viac atraktívny pre potenciálnych romantických a reprodukčných partnerov, siaha až do staroveku. Príkladom môže byť staroveký Egypt, kde ľudia bez ohľadu na pohlavie nosili make-up, šperky a parochne, aby vylepšili svoj fyzický vzhľad.

Oveľa dávnejšie – teda v 18. storočí – sa muži a ženy z vyšších vrstiev v Amerike pred revolučnou vojnou tiež spoliehali na make-up, aby vyzerali príťažlivejšie.

 

 

 

 

VEDA RADÍ: AKO BYŤ SKUTOČNE VIAC ATRAKTÍVNY?

Ale ako sa ukazuje, na väčšine z toho – nehovoriac o našich súčasných nedosiahnuteľných spoločenských štandardoch krásy – možno ani nezáleží: Pokiaľ ide o ľudskú príťažlivosť, všetko je to o vede. Ľudský mozog a telo sú celkom úžasné a fungujú spôsobom, ktorý si väčšina ľudí ani neuvedomuje, vrátane určovania toho, čo robí iných ľudí atraktívnymi. A to ďaleko presahuje to, či má človek rovnomerný odtieň pleti alebo účes, ktorý sa hodí k tvaru jeho tváre. Namiesto toho ide o kombináciu pocitov, vôní a ďalších vecí. Ak ste sa niekedy zamýšľali nad tým, ako byť viac atraktívny, možno budete mať viac šťastia pri hľadaní odpovedí v stredoškolskej učebnici biológie ako v kozmetickom salóne obchodného domu. Tu je niekoľko skutočných dôvodov, prečo sú ľudia podľa vedy príťažliví.

PREČO JE VEDA KĽÚČOM K ĽUDSKEJ PRÍŤAŽLIVOSTI

Väčšina ľudí už niekedy zažila pocit zamilovanosti – alebo sa aspoň ocitla v situácii, keď sa nemohla prestať pozerať na niekoho, kto sa im zdal fyzicky príťažlivý. Iste, mohli by ste to pripísať tomu, že máte “typ”, ale to stále nevysvetľuje, prečo vás práve táto osoba zaujala. (Viac o tom za chvíľu.) Ale čo keď vás upúta niekto, kto nie je, povedzme, “konvenčne atraktívny”? Tu naozaj vstupuje do hry veda – hoci stále nie je úplne jasné, ako to všetko funguje.

“Mechanizmy ľudskej príťažlivosti nie sú úplne pochopené, ale zahŕňajú základné hormonálne modifikované mozgové obvody u mnohých druhov cicavcov,” hovorí pre Reader’s Digest doktorka Alicia A. Walfová, docentka na oddelení kognitívnych vied na Rensselaer Polytechnic Institute. ” týchto mechanizmov ľudskej príťažlivosti môže odhaliť aj základné mechanizmy iných motivovaných a odmeňovaných správaní, ktoré sú pravdepodobne spoločné.”

Vedecký výskum príťažlivosti môže napríklad pomôcť objasniť ďalšie zložité aspekty ľudského bytia, ktoré zahŕňajú zmeny hormónov, fyziológie a emócií, ako napríklad stres. “Pozitívne medziľudské vzťahy sú najsilnejším nástrojom na zníženie stresu, takže skúmanie vedy o ľudskej príťažlivosti nám umožňuje pochopiť úlohu motivovaného a sociálneho správania pri znižovaní stresu,” vysvetľuje Walf. Tu je niekoľko ďalších príkladov vedeckého výskumu tém vrátane toho, ako byť viac atraktívny, a nečakaných vlastností, ktoré nás priťahujú u iných ľudí.

1 2 »

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov