Zaujímavosti

Staroveká rímska loď: Srbskí baníci ju našli náhodou

loď

videní: 849

Loď mohla merať viac ako 18 metrov

Trvalo to dva intenzívne dni, ale archeológom sa podarilo vykopať pozostatky v plnom rozsahu. Zostali im pozostatky lode s dĺžkou približne 13 metrov a šírkou 3,3 metra, hoci časť provy bola poškodená počas vykopávok. Keďže bola loď stále neporušená, vedci odhadli, že v čase jej výstavby bola loď pravdepodobne dlhá viac ako 18 metrov.

„Pravdepodobne bola loď odtiahnutá z brehu, alebo poháňaná veslami“ uviedol hovorca archeologického inštitútu. „Vo vhodných situáciách by loď mohla využívať aj vietor na pohyb s použitím pomocnej plachty”.

Archeológovia sa tiež domnievajú, že dve lode a tri kanoe, ktoré boli doteraz v tejto oblasti odkryté, boli opustené. Prípadne sa zámerne potopili na dnes už vyschnutých brehoch rieky pred viac ako 1000 rokmi.

V oboch prípadoch tieto objavy ukazujú len zlomok bohatstva možností, ktoré lokalita Viminacium ponúka. Napriek vykopávkam v regióne, ktoré sa začali v roku 1882, výskumníci odhadujú, že prehľadali len približne päť percent lokality. Celková veľkosť lokality meria viac ako 1 000 akrov, čím je väčšia ako Central Park v New Yorku, ale je obzvlášť nezvyčajná v tom, že na nej neboli postavené žiadne nové mestá.

Mesto bolo zničené

V časoch najväčšej slávy bolo Viminacium dôležitým obchodným uzlom a regionálnym centrom na hranici Rímskej ríše. Archeológovia odhadli, že jeho populácia bola pravdepodobne okolo 45 000 ľudí, čo by z neho v tom čase urobilo jedno z najväčších osád na Balkáne. Obsahoval mnoho prvkov, vrátane hipodrómu, opevnenia, paláca, chrámov, amfiteátra, akvaduktov, kúpeľov a dielní.

Bohužiaľ, mesto aj neďalekú pevnosť zničili Huni v piatom storočí n. l., keď zvrhli významnú časť Rímskej ríše v Európe. A hoci ho začiatkom šiesteho storočia znovu postavil byzantský cisár Justinián Veľký, v roku 582 n. l. ho opäť zničili nájazdy Avarov.

Napriek tomu sa miesto ukázalo ako pokladnica archeologických objavov. Okrem rôznych nádob nájdených na mieste archeológovia objavili aj zlaté dlaždice, sochy z nefritu, mozaiky a fresky, zbrane a pozostatky troch mamutov.

Zdroj: allthatsinteresting | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov