Zaujímavosti

Staroveká rímska loď: Srbskí baníci ju našli náhodou

loď

videní: 826

Loď pravdepodobne pochádza z tretieho alebo štvrtého storočia n. l. a mohla slúžiť neďalekému rímskemu mestu Viminacium.

Uhoľní baníci pracujúci v Srbsku nedávno odhalili zvyšky veľkej drevenej lode. Tú pravdepodobne používali starí Rimania na zásobovanie neďalekého pohraničného mesta. Ide o druhý takýto objav v oblasti od roku 2020, keď srbskí baníci objavili v povrchovej bani v oblasti Kostolac pozostatky 1300-ročnej vojnovej lode z rímskej éry. Nejde tak o prvú nájdenú loď.

 

 

Novoobjavené plavidlo ešte nie je oficiálne datované, ale archeológovia odhadujú, že vzniklo niekedy okolo tretieho alebo štvrtého storočia n. l.. To naznačuje, že pravdepodobne slúžilo na prepravu zásob pozdĺž malých riek neďaleko rímskeho mesta Viminacium, vzdialeného asi kilometer.

“Môžeme predpokladať, že táto loď je rímska, ale nie sme si istí jej presným vekom,” povedal pre agentúru Reuters vedúci archeológ Miomir Korac.

 

Loď bola objavená koncom júla

Loď bola objavená koncom júla v povrchovej bani Drmno neďaleko Kostolca, pochovaná vo vrstve bahna zhruba 7 metrov pod povrchom. Uhoľní baníci naň narazili, keď pomocou mechanického bagra odrezali vrchnú vrstvu pôdy, čo je metóda, ktorou by sa zvyčajne dostali do sloja uhoľnej bane.

Okamžite kontaktovali archeológov z neďalekého archeologického parku Viminacium.

Archeológovia si na lodi rýchlo uvedomili niečo pozoruhodne jedinečné: bola stále mokrá. Organické materiály, ako je drevo, zvyčajne hnijú počas takého dlhého obdobia.

Ako však hovorca vysvetlil pre srbský web Sve o arheologiji: „Drevené dosky a trámy boli stále mokré, rovnako ako piesok nad loďou. Takto sa loď zachovala tak dobre, napriek minulým storočiam.”

Hovorca povedal, že archeológovia museli rýchlo pracovať, aby plavidlo odhalili, pretože slnko predstavovalo „veľké nebezpečenstvo“. Mohlo by loď príliš rýchlo vysušiť a spôsobiť jej poškodenie. Aby sa zabezpečilo, že loď zostane správne zachovaná, archeológovia ju počas vykopávok často postriekali vodou a držali ju pod veľkou plachtou, aby sa zabránilo rozkladu v horúčave.

1 2 »

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov