Zaujímavosti

Takto si dokážete zlepšiť pamäť a zvýšiť výkon svojho mozgu

pamäť

videní: 948

Prestaňte navždy zabúdať na kľúče od auta a na narodeniny svojich priateľov! Poradíme vám, ako zlepšiť svoju pamäť a taktiež ako zvýšiť výkon svojho mozgu.

Možno ste sa niekedy vybrali na elegantnú večeru do reštaurácii, kde vám obsluha začala recitovať dlhý zoznam špecialít s podrobným popisom toho, ako sa jedlá vyrábali a odkiaľ suroviny pochádzali. Jej recitácia pokračovala a pokračovala, a vy ste sa začali viac zaujímať o to, ako si pamätá všetky tie informácie. Medzitým ste si nevedeli spomenúť, kam ste si dali kľúče. Pamäť dokáže potrápiť mnohých ľudí.

Dobrou správou je, že nepamätanie si, kam ste odložili kľúče, vo všeobecnosti nie je znakom začínajúcej demencie. A na druhej strane, schopnosť zapamätať si dlhý zoznam špecialít reštaurácie nie je nevyhnutne znakom mimoriadnej duševnej schopnosti. Pamäť je oveľa komplikovanejšia, než by mohli tieto dva príklady ukázať, a existuje široká škála toho, čo sa považuje za normálne.

Zatiaľ čo väčšina z nás má strach z demencie, tak menej ako 10 % dospelých vo veku 65 rokov a starších skončí s demenciou, akou je Alzheimerova choroba.

„Rozvíjanie neurodegeneratívneho stavu, akým je Alzheimerova choroba, nie je to, čo považujeme za zdravé, normálne starnutie,“ hovorí Joel Salinas, MD, behaviorálny neurológ z NYU Langone Health a hlavný lekár Isaac Health, pamäťovej kliniky. Aj keď je určitá strata pamäti s pribúdajúcim vekom normálna, hovorí: „Nie je to druh poklesu, ktorý zasahuje do schopnosti žiť svoj život.“ A dodáva, „sú oblasti, ktoré sa vekom skutočne zlepšujú. Slovná zásoba je jednou vecou. Druhou vecou je teória mysle a perspektíva… to, čo niektorí ľudia nazývajú múdrosťou.

Jessica Zwerlingová, MD, riaditeľka Centra excelentnosti pre Alzheimerovu chorobu na Albert Einstein College of Medicine v New Yorku, porovnáva vplyv starnutia na pamäť. Načítanie slova môže trvať dlhšie, môže vám to prísť neskôr. Rýchlosť spracovania sa môže znížiť, ale váš hipokampus by mal fungovať.“

Hipocampus je miesto, kde sa vytvárajú a katalogizujú spomienky, ale nefunguje sám. Amygdala, vedľa hipokampu, vyčleňuje určité spomienky ako dôležité. A samotné spomienky sú uložené v rôznych častiach mozgovej kôry, vonkajšej vrstvy mozgu.

Pamäť sú všetky tieto rôzne mozgové siete, ktoré navzájom spolupracujú –  hovorí Dr. Salinas.

Zatiaľ čo genetika a rodinná anamnéza zohrávajú určitú úlohu v riziku problémov s pamäťou, tak aj mnohé ďalšie faktory zohrávajú úlohu. Vyriešením ktorejkoľvek z nich môže byť vaša pamäť ostrejšia.

Mozog môže byť miestom, kde sú uložené spomienky, ale neexistuje vo vákuu. Zdravie a výkonnosť mozgu do veľkej miery závisia od celkového zdravia tela. Stručne povedané: Čo je dobré pre telo, je dobré aj pre mozog. Mnohé z faktorov životného štýlu, ktoré môžu podporiť pamäť, majú tiež pozitívny vplyv na celkové zdravie. Ak podniknete kroky na zlepšenie svojho životného štýlu v ktorejkoľvek z nasledujúcich štyroch oblastí, pomôže vám to udržať vašu myseľ bystrú a vaše telo silné.

Cvičenie

Pravidelné fyzické cvičenie nielenže buduje svaly a udržuje váhu pod kontrolou. Tiež chráni pamäť a myslenie.

„Cvičenie pomáha zlepšovať zdravie ciev a prietok krvi. To pomáha s aktivitou mozgových buniek a tiež pomáha znižovať riziko zápalu mozgu,“ hovorí doktor Salinas. “Pomáha tiež mozgovým bunkám opraviť samotné bunky a ich spojenia s inými mozgovými bunkami.”

Štúdie to potvrdzujú

Výskum na University of British Columbia zistil, že pravidelné aeróbne cvičenie, ktoré zvyšuje vašu srdcovú frekvenciu, zväčšuje aj veľkosť mozgového hipokampu. A štúdia University of Maryland zistila, že pamäť sa zlepšila u kognitívne zdravých starších dospelých aj u tých s miernym kognitívnym poškodením po 12-týždňovom cvičebnom programe.

Ak vás nezaujíma beh alebo dokonca rýchla chôdza, čo tak tanec? Ukazuje sa, že tanečný kurz môže byť jednou z najlepších činností, ktoré môžete pre svoj mozog urobiť. Kolegovia Dr. Zwerlinga z Lekárskej fakulty Alberta Einsteina skúmali účinky fyzickej aktivity na prevenciu kognitívneho poklesu a straty pamäti a zistili, že spoločenský tanec je obzvlášť účinný. Na University of Illinois v Chicagu mal program latinského spoločenského tanca pre starších ľudí so sedavým zamestnaním podobné výsledky, pričom zistil zlepšenie pamäti, pozornosti a sústredenia.

„Tanec kombinuje fyzickú aktivitu, učenie sa niečomu novému a sociálne zapojenie,“ hovorí Dr. Salinas. “Čím viac týchto faktorov aktivita má, tým lepšie na tom budete.”

1 2 »

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov