Zaujímavosti

Rozprávanie zo sna: Prečo to robíme a ako to kontrolovať?

rozprávanie

videní: 566

Rozprávanie zo sna bez toho, aby si si toho bol vedomý, je celkom bežné. Štúdie zistili, že až  66% ľudí zažilo niekedy v živote epizódy spánku, počas ktorých rozprávali. A hoci je spánkové rozprávanie zvyčajne neškodné a nevyžaduje žiadne lekárske ošetrenie, môže vyrušiť tvojho partnera a zabrániť mu v potrebnom spánku.

Čo spôsobuje rozprávanie zo sna?

1. Genetika

Čo nás vedie k spánku a ako to ovládať

Odborníci nevedia pomenovať presný dôvod, prečo ľudia rozprávajú v spánku. Lekárske štúdie preukázali, že to môže prebiehať v rodinách. Štúdie vo Fínsku a Japonsku zistili, že dvojčatá často prežívajú spánkové rozprávanie, ktoré sa môže vyskytovať súčasne s námesačnosťou a nočnými morami. Niektorí vedci tvrdia, že rodičia, ktorí hovoria v spánku, majú pravdepodobnejšie deti, ktoré to robia tiež.

2. Spánková deprivácia

Čo nás vedie k spánku a ako to ovládať

Mumlať v spánku môže ktokoľvek, ale niektoré faktory, najmä nedostatok spánku, môžu viesť k rozprávaniu v spánku. Lekárski odborníci sa domnievajú, že väčšina ľudí takto rozpráva, keď je vystresovaná alebo nemá dostatok spánku. Ak si dostatočne neoddýchneme, môže to mať vplyv na náš mozog a na kvalitu nášho spánku.

 

3. Poruchy spánku

rozprávanie

Samotné rozprávanie zo spánku je porucha spánku. Komukoľvek sa to môže stať kedykoľvek, ale ľudia s inými poruchami spánku majú zvýšené riziko vyrušovania svojich blízkych nejakým rozprávaním. Lekári sa domnievajú, že existuje súvislosť medzi rozprávaním zo sna, námesačnosťou a nočnými morami.

4. Niektoré lieky

Čo nás vedie k spánku a ako to ovládať

Existuje veľa liekov, ktoré môžu ako vedľajší účinok narušiť spánok. Lieky, ktoré môžu viesť k určitému spánkovému správaniu, vrátane rozprávania, zvyčajne ovplyvňujú kontrolu svalov počas spánku. Keď sa zvýši náš svalový tonus, môže to viesť k kopaniu, úderom, skokom z postele a rozprávaniu. Niektoré bežne používané lieky, ako napríklad určité antidepresíva, ťa môžu nútiť k rozprávaniu v spánku.

Ako ovládať rozprávanie v spánku

Čo nás vedie k spánku a ako to ovládať

Nie je známy žiadny spôsob, ako obmedziť rozprávanie zo sna, ale zmena niektorých návykov nám môže pomôcť dostať ho pod kontrolu. Niektoré tipy na zdravý spánok zahŕňajú:

  • vyhýbajte sa ťažkým jedlám pred spaním
  • vybavenie pohodlnej postele s kvalitným matracom a vankúšmi
  • vyhýbať sa kofeínu neskoro popoludní a večer
  • dôsledné dodržiavanie harmonogramu spánku každý deň

 

Zdroj: Brightside topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov