Foto

Nepokoje: 10 najnásilnejších vzbúr a povstaní v histórii

nepokoje

videní: 5.3K

Tibetské povstanie (Tibet, 1959)

Po čínskej okupácii Tibetu po druhej svetovej vojne viedlo stupňovanie napätia k násilným konfrontáciám. Prítomnosť Čínskej ľudovej oslobodzovacej armády neustále pripomínala nespravodlivé zaobchádzanie s Tibeťanmi. Keď bol dalajláma v marci 1959 pozvaný na čínske veliteľstvo, dav približne 10 000 ľudí vycítil pascu a obkľúčil ho. Protikomunistické a protičínske protesty vypukli v Lhase 10. marca. O deväť dní neskôr čínske sily bombardovali Norbulingku, dalajlámov palác, čo vyvolalo všeobecné pobúrenie. Napriek odporu povstalcov trvalo povstanie len dva dni, kým ho čínska armáda potlačila. Brutálne potlačenie si vyžiadalo životy približne 86 000 Tibeťanov, čo názorne ilustruje nesmierne utrpenie, ktoré prežívali pod čínskou nadvládou, a poukazuje na obrovské problémy, s ktorými sa stretávali pri svojom úsilí o autonómiu a zachovanie kultúry.

La Violencia (Kolumbia, 1948-1960)

V roku 1948 vražda prezidentského kandidáta Jorgeho Eliécera Gaitána vyvolala v Kolumbii nepokoje Bogotazo, ktoré si v priebehu 10 hodín vyžiadali takmer 5 000 mŕtvych. Dôsledkom bol tvrdý útlak a občasné nepokoje na vidieku, ktoré pokračovali celé roky. Za prezidenta Laureana Gómeza boli členovia liberálnej strany považovaní za komunistov a protivníkov. Zásahy sa stupňovali a každý mesiac spôsobili viac ako 1 000 úmrtí. V roku 1953 sa moci ujal generál Gustavo Rojas Pinilla, ktorý sľúbil potlačiť násilie La Violencia. Jeho sľuby však zostali nesplnené. Hospodárske ťažkosti spôsobené výrazným poklesom cien kávy viedli k tomu, že Rojasa Pinillu odvolala vojenská junta. Následná civilná vláda postupne ukončila sporadické nepokoje. Počas tohto nepokojného obdobia prišlo o život 200 000 ľudí a ďalších 800 000 bolo zranených.

Rozdelenie Indie (India, 1947)

Po takmer storočí britskej nadvlády získala India v roku 1947 nezávislosť. Briti krajinu rozdelili a v západných oblastiach, kde prevažovalo moslimské obyvateľstvo, založili Pakistan. Toto rozdelenie viedlo k vysídleniu viac ako 10 miliónov ľudí, ktorí boli presídlení na základe svojej náboženskej príslušnosti. Narýchlo vytýčená hranica medzi Indiou a Pakistanom vyvolala násilné nepokoje, ktoré postihli najmä Pandžáb a Bengálsko.

Zverstvá spáchané v tomto období mali často genocídny charakter a boli zamerané na tehotné ženy a deti. Obe strany sa dopúšťali mrzačenia pohlavných orgánov, čo bolo odrazom náboženského extrémizmu, ktorý sužoval tento región celé roky. Britské rozhodnutie vytvoriť samostatné moslimské a hinduistické krajiny toto napätie ešte viac prehĺbilo. Keď násilie nakoniec ustúpilo, prišlo o život viac ako milión ľudí.

Zdroj: list25 / topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov