Foto

Nepokoje: 10 najnásilnejších vzbúr a povstaní v histórii

nepokoje

videní: 5.3K

“Krvavý týždeň” (Francúzsko, 1871)

“Krvavý týždeň” alebo “La Semaine Sanglante” sa odohral počas Parížskej komúny v roku 1871, socialistickej revolučnej vlády, ktorá nakrátko ovládla Paríž. Povstanie, ktoré vyvolali obavy z obnovenia monarchie a odzbrojenia Národnej gardy, sa stretlo s tvrdou vojenskou reakciou francúzskej vlády. Dňa 21. mája vládne vojská začali brutálny útok na slabo chránenú oblasť Paríža a zapojili sa do bezohľadného násilia voči všetkým, ktorí boli podozriví z podpory Komúny. Týždeň trvajúci konflikt mal za následok smrť až 20 000 nevinných civilistov, zatiaľ čo straty vlády zostali minimálne. Násilné zásahy pokračovali aj po vojenskom víťazstve, pričom došlo k takmer 40 000 zatknutiam a popravám podozrivých komunistov.

Masaker 228 (Taiwan, 1947)

Po kapitulácii Japonska v druhej svetovej vojne pripadol Taiwan Číne ako dočasná vojenská okupácia. Číňania však rýchlo zaviedli represívny režim, ktorý viedol k nespokojnosti verejnosti a hospodárskym ťažkostiam, najmä pre chudobných. Zlomový bod nastal 28. februára 1947, keď zatkli a brutálne zbili ovdovelú ženu, ktorá predávala cigarety bez povolenia. Tento incident vyvolal masové protesty v celom regióne. Vládni predstavitelia klamlivo predstierali, že chcú vyjednávať, a zároveň tajne mobilizovali vojsko na potlačenie odporu. Dňa 8. marca dorazilo vojsko a začalo násilne strieľať na protestujúcich a civilistov. Brutálne potlačenie protestov malo za následok smrť až 28 000 ľudí a množstvo náhodných zatknutí. Taiwan prežil obdobie stanného práva “bieleho teroru” až do roku 1987, ktoré bolo poznačené vládnym útlakom a všadeprítomným strachom medzi obyvateľstvom.

Salvádorské roľnícke povstanie (Salvádor, 1932)

Koncom 19. storočia sa v Salvádore vďaka prudko sa rozvíjajúcemu kávovému priemyslu skonsolidovala pôda do veľkých plantáží, čo ešte viac prehĺbilo rozdiely v bohatstve a priviedlo domorodé komunity do extrémnej chudoby. Kolaps trhu s kávou po krachu na burze v roku 1929 a veľkej hospodárskej kríze zničil salvádorské hospodárstvo. V reakcii na to povstala roľnícka armáda pod vedením Agustína Farabunda Martiho, ktorá požadovala okamžitú zmenu. Armáda a miestna polícia začali brutálnu represívnu kampaň známu ako “La Matanza” alebo “Porážka”. Domorodí obyvatelia boli nemilosrdne masakrovaní, často len na základe ich vzhľadu alebo tradičného odevu. Počet obetí sa veľmi líši a pohybuje sa od 10 000 do 30 000 mŕtvych. Aby toho nebolo málo, pôvodné obyvateľstvo muselo skrývať svoje kultúrne dedičstvo, čo malo za následok ničivú stratu a vymazanie ich bohatej pôvodnej kultúry.

Povstanie v Čedžu (Južná Kórea, 1948-1949)

V roku 1947, uprostred neistej budúcnosti zjednotenej Kórey, sa OSN a Sovietsky zväz dostali do konfliktu o krajinu, čo viedlo k rozdeleniu národa. Hlboká skepsa sprevádzala voľby podporované OSN na ostrove Čedžu, čo vyvolalo pokojné protesty, ktoré sa stretli s osudnou policajnou streľbou, ktorá si v roku 1947 vyžiadala životy šiestich osôb. Nasledujúci rok vypukli rozsiahle nepokoje, ktoré charakterizovali útoky na vládne budovy. Keď rokovania medzi konfliktnými silami stroskotali, juhokórejská vláda začala systematickú kampaň na potlačenie odhodlania výtržníkov. Armáda vykonávala nevyberavé zabíjanie a stovky mladých dievčat boli unesené, znásilnené a zneužité. Hoci sa odhady líšia, bežne sa uvádza počet 60 000 mŕtvych, čo predstavuje pätinu obyvateľstva ostrova. Brutálne zásahy zničili približne 70 % dedín na ostrove.

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov