TOP 10

TOP10: Slony a neuveriteľné fakty o nich

slony

videní: 1.5K

Roztrúsené po celej subsaharskej Afrike a južných častiach Ázie sú slony najväčšími pozemskými zvieratami na svete. Tradične sa rozlišujú dva druhy týchto úžasných obrov – africký slon a ázijský slon. Väčšina ľudí bude súhlasiť, že tieto zvieratá sú úžasné a fascinujúce.

Bohužiaľ, kvôli pytliactvu a ničeniu biotopov, svetová populácia slonov drasticky klesá. Africké slony sú podľa Medzinárodnej únie na ochranu prírody zraniteľné, zatiaľ čo ázijské slony sú klasifikované ako ohrozené. Na zvýšenie povedomia o týchto krásnych, inteligentných a pokojných cicavcoch ti prinášame rebríček TOP10 úžasných faktov o slonoch.

Slony a neuveriteľné fakty o nich

10. Slony ženského pohlavia môžu mať deti až do veku 50 rokov. Zvyčajne majú nové mláďa každé 2 až 4 roky. Vo väčšine prípadov  sa rodí jedno sloníča a dvojčatá sú veľmi zriedkavé.

slony

9. Hoci je ich chobot obrovský a váži asi 400 libier, je skôr obratný a slon ním môže zdvihnúť aj drobné veci, vrátane jediného zrna ryže.

slony

8. Slony sa vo voľnej prírode priemerne dožívajú približne 50 až 70 rokov. Najstarším slonom bol Lin Wang, ázijský slon, ktorý vo februári 2003 zomrel vo veku 86 rokov.

slony

7. Slony majú vynikajúcu pamäť, čo je pre nich skutočne základom. Majú v hlave pravdepodobne kognitívne mapy, ktoré im umožňujú zapamätať si rozsiahle plochy počas dlhých časových období.

slony

6. Slony sú schopné ľudských emócií, ako napríklad pocit straty, smútku a dokonca aj plač. Spomínajú a trúchlia za svojimi blízkymi mnoho rokov po ich smrti. Keď zomrel “zaklínač slonov” Lawrence Anthony, prišlo do jeho domu stádo slonov, aby ho oplakávali.

slony

 

1 2 »

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov