Zaujímavosti

Môže jesť pes melón? Prečítajte si názor veterinára

melón

videní: 1.2K

 

Koľko melónu môžu psy zjesť?

Zatiaľ čo psy môžu jesť melón, jesť príliš veľa melónu môže byť iný príbeh. “Rovnako ako čokoľvek iné, aj vy sa snažíte nepreháňať to,” hovorí Dr. Tate. „Ak zjedia viac melónu, ako by mali, môžu dostať hnačku z prebytočnej tekutiny. V melóne môže byť tiež veľa cukru a môže zmeniť pH gastrointestinálneho traktu.“

Koľko je teda priveľa? Ako orientačné pravidlo, Dr. Tate odporúča maximálne 2 až 3 šálky pre psov väčších plemien, 1 až 2 šálky pre psov stredných plemien a 1 šálku pre malé plemená. “Chcete to udržať v rozumných medziach,” hovorí.

Existujú nejaké druhy ovocia, ktoré psy nemôžu jesť?

Niektoré druhy ovocia, ako sú banány, melóny a jablká, sú pochúťkou nabitou vitamínmi pre ľudí aj psov – ale iné ovocie môže byť pre našich psích kamarátov v skutočnosti nebezpečné. Medzi ovocím, ktoré by psy nemali jesť:

  • Hrozno

    “Červené aj zelené hrozno, ako aj hrozienka, majú v sebe zlúčeninu, ktorá v určitých množstvách môže u psov spôsobiť akútne poškodenie obličiek a ochorenie obličiek,” hovorí Dr. Tate. “Len hovorím ľuďom, aby sa od nich držali ďalej.”

  • Čerešne

    Čerešňové stonky a listy obsahujú kyanidové zlúčeniny, ktoré môžu byť smrteľné, ak sa konzumujú vo veľkých množstvách. Ale skutočným nebezpečenstvom sú kôstky. “Odporúčam ľuďom, aby sa vyhýbali akémukoľvek ovociu s kôstkami, ktoré môže pri konzumácii spôsobiť upchatie čriev,” hovorí Dr. Hawkins. (A nie, čerešne maraschino tiež nie sú vhodné maškrty pre psov. Aj keď sú ich kôstky odstránené, majú vysoký obsah cukru.)

  • Avokádo

    Šupka, kôstky a dužina avokáda obsahujú toxín persín, ktorý síce nie je škodlivý pre ľudí, no u psov môže spôsobiť žalúdočnú nevoľnosť, hovorí doktor Hawkins.

  • Citrusové ovocie

    Zatiaľ čo pošmyknutie vášho psa občasným plátkom olúpaného pomaranča je pravdepodobne v poriadku, pomarančová kôra a semená môžu tiež spôsobiť gastrointestinálne ťažkosti. Navyše, podľa Dr. Tate, “citrusové plody majú tiež tendenciu mať vysoký obsah cukru a môžu spôsobiť u niektorých psov usadzovanie vápnika.” Prečo je extra vápnik znepokojujúci? Môže to viesť k tvorbe kryštálov moču a potenciálne spôsobiť kamene v močovom mechúre.

  • Mango

    “Mango má tendenciu mať vysoký obsah cukru,” hovorí Dr. Tate. “Môžu tiež mať prebytok medi, ktorá sa ukladá v pečeni a môže časom spôsobiť poškodenie buniek.

Vo všeobecnosti, aj keď psy môžu jesť ovocie ako vodný melón a ďalšie uvedené vyššie, majte na pamäti, že „vždy, keď dávate svojmu psovi jedlo, ktoré nie je ich bežnou stravou, vždy môže existovať riziko mierneho podráždenia brucha, “ hovorí Dr. Hawkins. „Psy reagujú na veci inak. Vždy odporúčam, aby ste sa o vašom konkrétnom psovi informovali u svojho veterinára.“

Zdroj: rd | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov