TOP 10

TOP10: Staroveký Rím a zaujímavé fakty o ňom

Rím

videní: 787

Slová „Staroveký Rím“ evokujú predstavy Kolosea, gladiátorov a patricijov v snehobielych tógach. Ale naozaj vieme, ako ľudia v tých časoch žili? Bol by si prekvapený, koľko vecí ťa o Rimanoch v škole nenaučili. Samozrejme, veľa podrobností tejto civilizácie je príliš vzdialených od našej reality. Ale napodiv mal Rím kultúrne prvky, ktoré by každému modernému človeku pripadali veľmi dobre známe!

  • Bohatí ľudia v starom Ríme vlastnili domy alebo vily, zatiaľ čo chudobní žili v bytových domoch. Tieto obydlia boli postavené v radoch – podobný prístup sa dnes používa pri plánovaní obytných komplexov.
  • V starom Ríme sa oslobodený otrok stal občanom, ale nezískal úplnú slobodu. Za preukázanú priazeň sa od bývalého otroka vyžadovalo, aby bezplatne slúžil svojmu bývalému pánovi, volil ho vo voľbách, sprevádzal ho na verejných miestach a odovzdával mu časť svojho majetku. Ak by tieto podmienky neboli splnené, mohla by sa osoba znovu stať otrokom. Deti bývalého otroka sa však narodili ako úplne slobodní občania.
  • V časoch najväčšej slávy impéria bol Rím skutočnou metropolou, v ktorej žilo viac ako 1 milión ľudí.

15+ faktov, ktoré dokazujú, že nám v škole nepovedali najchladnejšie veci o starom Ríme

  • Staroveký Rím mal svoje vlastné reštaurácie s rýchlym občerstvením, ktoré sa nazývali „thermopolia“. Stravníci sa mohli najesť na mieste alebo si vziať jedlo so sebou. Typické termopolium malo pult s veľkými vstavanými nádobami plnými pripraveného jedla.
  • Starorímske rodiny riadil otec – mal úplnú kontrolu nad životmi všetkých členov domácnosti. Hlava rodiny by sa mohla dokonca zrieknuť novorodenca a nechať dieťa na ulici s odvolaním sa na neschopnosť kŕmiť príliš veľa hladných krkov.

Rím

  • Starí Rimania boli prví, ktorí si osvojili postup vrátenia nákupu do obchodu s cieľom získať náhradu alebo vrátenie peňazí.
  • Rimania prišli s dizajnom amfiteátra , ktorý sa dodnes používa na stavbu štadiónov a divadiel.

 

15+ Facts That Prove They Didn’t Tell Us the Coolest Things About Ancient Rome in School
  • Namiesto toaletného papiera ľudia v starom Ríme používali špongiu na palici. Tento hygienický nástroj sa nazýval „xylospongium“.
  • Zrastené obočie si muži i ženy veľmi vážili. Táto črta sa považovala za znak mimoriadnej inteligencie. Aby vyzerali inteligentnejšie, Rimania si obočie nad nosom dokresľovali alebo použili falošné obočie.
  • V starom Ríme špeciálne kiosky pred gladiátorskými arénami predávali gladiátorský pot a tuk zvierat zabitých v dueloch. Ženy používali tieto látky ako kozmetiku!
    15+ Facts That Prove They Didn’t Tell Us the Coolest Things About Ancient Rome in School

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov