Zaujímavosti

Delfín priamo v záhrade? Chlapík vykopal 8000-ročné kosti


videní: 702

Muž v Škótsku našiel 8000-ročné delfínie kosti pri kopaní bazéna priamo na svojom dvore. Čo tam vlastne delfín robil?

Pravekú kostru objavili niekoľko centimetrov pod zemou spolu s rezným nástrojom vyrobeným z jelenieho parohu, o ktorom sa archeológovia domnievajú, že ho používali predkovia ľudstva.

Keď 44-ročný Paul McDonald začal kopať bazén pre svoje deti na svojom dvore. Nečakal, že tam nájde niečo zakopané – nieto ešte 8 000 rokov staré kosti z delfína. Presne to však našiel.

Ako uviedlo BBC, škótsky otec štyroch detí vedel ihneď, že je to delfín. To všetko vďaka nezameniteľnému tvaru lebky a radom zubov.

„Kopal som bazén, keď som zachytil niečo nezvyčajné,“ povedal McDonald. „Otočil som to späť, zišiel som dole a vytiahol som to. Videl som okrúhlosť lebky a potom som videl ňufák a zuby a hneď som vedel, že je to delfín.“

Delfín sa nachádzal približne 78 centimetrov pod povrchom

Kosti delfínov sa zachovali v hline, len asi 78 centimetrov pod súčasnou úrovňou terénu. Archeológovia sa domnievajú, že tam mohli byť pochované až 8 000 rokov, pravdepodobne po poslednej dobe ľadovej.

Vedľa 3-metrovej kostry cicavca bol zlomený nástroj vyrobený z jelenieho parohu, ktorý sa zrejme použil na vyrezanie mäsa z delfína. Odborníci sa domnievajú, že starí miestni obyvatelia týchto delfínov konzumovali.

„Uviaznutý v hline v takej hĺbke som vedel, že to musí byť staré. Teraz bol nájdený nástroj, ktorý nám povie viac o tom, čo sa deje, je to ohromujúci pocit,“ povedal McDonald. “Dom sme kúpili pred šiestimi rokmi a našiel som niekoľko zaujímavých vecí, ako sú staré fľaše a mince, ale vždy som chcel nájsť niečo také.”

Odborníci zo Škótskeho národného múzea (NMS) zatiaľ odstránili lebku delfína a vzali ju na analýzu s plánmi úplne vykopať zvyšok kostry. Stirlingov archeológ Murray Cook povedal, že tento objav by mohol byť prvým svojho druhu v Škótsku za viac ako storočie.

“Nemyslím si, že jeden z nich bol niekedy predmetom moderných výkopov,” povedal Cook. Nedávne záznamy ukazujú, že kosti veľrýb boli objavené neďaleko Stirlingu v roku 1897 – neexistujú však žiadne záznamy o objavoch delfínov.

1 2 »

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov