Zaujímavosti

Facebook: 10 znepokojujúcich faktov o tejto sociálnej sieti

facebook

videní: 2.1K

Už od udalosti Edwarda Snowdena sú ľudia podozrievaví voči veľkým spoločnostiam ako Facebook. Vieme, že zhromažďujú obrovské množstvo údajov. Hoci iba spoločnosť Facebook skutočne vie, koľko údajov zhromažďuje o svojich používateľoch, no odhaduje sa približne 500 terabajtov dát denne (1 terabajt = 1024 gigabajtov).

Priemerný film s rozlíšením 720p má veľkosť asi jeden gigabajt. To znamená, že Facebook zhromažďuje ekvivalent 510.000 filmov každý deň. Samotná miera získavania údajov je impozantná, ale to, čo môžu robiť s týmito údajmi, je ešte pôsobivejšie a strašidelnejšie. Facebook je súčasťou každodenného života. Je to však dobré? Tu je desať znepokojujúcich faktov o Facebooku, ktoré ti pomôžu rozhodnúť sa odpovedať na túto otázku.

 

 

1. Rozpoznávanie tváre

Facebook

Keď pridáš fotku na Facebook,  informácia o nej sa pridá k obrovskému množstvu dát na Facebooku. Sociálna sieť zamestnáva expertov z oblasti umelej inteligencie, ktorí spracúvajú všetky tieto údaje o fotografiách. Výsledkom je algoritmus, ktorý dokáže rozpoznať tvoju tvár. Ten má podľa sociálnej siete presnosť až 98 percent. S každou novo odovzdanou fotografiou Facebook získa lepší obraz o tvojej tvári. Otázkou ale ostáva, ako dlho bude trvať, kým spoločnosť Facebook tieto informácie nepredá maloobchodníkom.

2. Facebook vie, kde sa nachádzaš

Facebook

Ak máš v telefóne aplikáciu Messenger, je pravdepodobné, že si jej nezakázal zdieľať tvoju polohu. Nie je to zlá vec, ak chceš, aby Facebook vždy vedel, kde presne sa nachádzaš. Ale čo ostatní ľudia? Čo ak ťa chce sledovať konkrétna osoba? Mohli by na tento účel použiť Messenger? Jeden programátor preskúmal a vytvoril jednoduchý doplnok prehliadača Chrome nazvaný Marauder’s Map (Záškodnícka mapa). Názov sa odvoláva na mapu, ktorá Harrymu Potterovi v Rokforte umožnila vidieť, kde sa nachádzajú všetci obyvatelia hradu. Novodobá Záškodnícka mapa bola schopná poskytnúť presné súradnice priateľov, ktorí používali program Messenger. Pri pohľade na jednoduchú mapu programátor dokázal presne určiť, kde sú jeho priatelia. Ako odpoveď Facebook zakázal zdieľanie polohy z aplikácie Messenger pre tretie strany. To však neznamená, že sa tieto údaje nezhromažďujú.

 

 

3. Kvôli Facebooku sa cítiš horšie

Facebook

Čím viac budeš používať Facebook, tým horšie sa budeš cítiť. Ukázalo sa, že časté používanie sociálnych médií spôsobuje množstvo rôznych problémov, vrátane zhoršenia osobných vzťahov, či zhoršenia sebaúcty . Štúdie uskutočnené univerzitou Yale ukázali, že používanie Facebooku malo značný vplyv na duševné zdravie.

 

1 2 3 »

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov