Zaujímavosti

Alcatraz: Bola táto väznica naozaj neprekonateľná?

Alcatraz

videní: 4.3K

Jedna z najznámejších väzníc na svete – Alcatraz – sa dlho považovala za najbezpečnejšiu. Stvoritelia väznice na malom ostrove pri meste San Francisco vyhlasovali, že útek z väzenia je nemožný. Dôkazom, že sa mýlili, je útek troch väzňov, ktorý je zahalený rúškom tajomstva.

Väznica Alcatraz leží na malom, iba 500 metrov dlhom ostrove, ktorý nazývali „The Rock“, teda skala. Ostrov leží vo vzdialenosti 2,2 kilometra od pobrežia amerického mesta San Francisco. Medzi inými sa v ňom nachádzalo aj krídlo s najväčšou ostrahou.

 

 

Aj keď sa mnoho väzňov pokúšalo z väznice Alcatraz utiecť, nepodarilo sa im to. Všetky pokusy o útek či vzbury väzňov boli potlačené, čo slúžilo ako dôkaz bezpečnosti väzenia, z ktorého proste nikto neutečie. Platilo to od prebudovania väzenia vojenských zajatcov na nedobytnú pevnosť v roku 1934. Zmena však nastala takmer o 30 rokov neskôr.

Ako povedal Muhammad Ali – „Nemožné nie je.“ Alcatraz nebol neprekonateľný.

Pokusy väzňov dostať sa z ostrova neutíchali. 11. júna 1962 však nastal prelom. Podarilo sa utiecť 3 väzňom. Frank Morris, John Anglin, a Johnov mladší brat Clarence Anglin zmizli bez stopy. Alcatraz už nebol tým, za čo ho jeho stvoritelia prehlasovali, a od tohto dňa už ani riaditeľ dovtedy najbezpečnejšieho väzenia nemohol spávať pokojne.

Hlavou operácie bol Frank Morris. Vypracoval plán, sledoval zvyky dozorcov a preskúmal celu. Všímal si každý detail. Nič nemohol zanedbať. Prišiel na to, že Alcatraz má predsa len slabinu. Boli ňou mriežky vetracích šácht v každej jednej cele. Keďže neboli dobre upevnené a slaným morským vzduchom zvetrávali, rozhodol sa Morris so svojimi kumpánmi o ich „vydlábanie“ lyžicami či inými nástrojmi, ktoré mali k dispozícii.

By Photograph by D Ramey Logan, CC BY-SA 3.0, Link

1 2 »

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov