Zaujímavosti

Tetris – 7 faktov o tejto legendárnej hre, ktorá zmenila svet

tetris

videní: 1.0K

 

Tetris môže zmeniť tvar tvojho mozgu

Podľa štúdie zverejnenej v septembri 2009 v časopise BMC Research Notes hra Tetris zahusťuje mozgovú kôru a môže prispieť k vyššej kognitívnej činnosti . Skupina 26 dospievajúcich dievčat mala za úlohu hrať Tetris 30 minút každý deň počas troch mesiacov. Magnetická rezonancia (MRI) ich mozgu odobratá pred a po trojmesačnom období preukázala zhrubnutie v troch mozgových oblastiach. Jednej v ľavom prednom laloku a dvoch v ľavom temporálnom laloku. Zatiaľ čo v mozgu dievčat, ktoré Tetris nehrali, nedošlo k žiadnym zmenám.

Je to umelecké dielo

V novembri 2012 sa stal Tetris jednou zo 14 videohier uložených v Múzeu moderného umenia (MOMA) v New Yorku. To je súčasťou iniciatívy na vytvorenie novej kategórie umeleckých diel v rámci múzejných zbierok. Medzi ďalšie hry v skupine patria Pac-Man, Myst, The Sims a Portal. Všetky boli predstavené verejnosti v rámci výstavy MoMA „Applied Design“ (2. marca 2013 – 20. januára 2014).

Múzeum popisuje Tetris ako abstraktnú hádanku, ktorá je vysoko návyková a je jednou z najuniverzálnejších zo všetkých videohier, ktorá je príťažlivá pre hráčov všetkých vekových skupín, pohlaví a zemepisných oblastí a je prispôsobená takmer pre každý herný a počítačový systém.

Game Old Play - Free photo on Pixabay

Bola to prvá videohra vo vesmíre

V roku 1993 sa Tetris odvážne vydal tam, kam predtým nešla žiadna videohra. Ruský kozmonaut Aleksandr Serebrov priniesol na palubu rakety Sojuz TM-17 na ruskú misiu na vesmírnu stanicu Mir svoju kazetu Nintendo Game Boy a Tetris. Táto mini zbierka z vesmíru bola predaná  v aukcii 5. mája 2011. Tento Tetris strávil vo vesmíre 196 dní a obehol okolo Zeme viac ako 3000 krát.

 

Zdroj: LiveScience | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov