Foto

Najdrahšia hlina bude stáť 9 miliárd dolárov!

hlina

videní: 884

 

Ak sa táto technológia osvedčí, bude sa 200-krát zväčšovať. Takto budeme vyrábať dostatok kyslíka na dýchanie pre astronautov a na vypúšťanie rakiet na Zem. Rover za 2,7 miliardy dolárov (táto cena zahŕňa náklady na jeho návrh, konštrukciu a údržbu) bude teda zbierať vzorky zeminy a hornín až do roku 2023. Priamo na povrchu Marsu zanechá uzavreté rúrky so vzorkami. A takmer o desať rokov neskôr ich bude zbierať. Ľudia na to budú potrebovať ďalší rover.

Realizácia novej misie si vyžiada niekoľko miliárd dolárov. Potom bude potrebovať 7 mesiacov na dosiahnutie Marsu. Potom bude nasledovať ďalšie komplikované pristátie. Bude to jednoduchý rover s veľkými kolesami. Tie mu pomôžu obísť kopce na Marse.

Hlina a ostatné vzorky sa uložia do kufríka o veľkosti basketbalovej lopty

Veľké solárne panely ho budú poháňať elektrickou energiou. Tento rover zozbiera všetky vzorky, ktoré zozbieral Perseverance. Potom ich naloží do kufríka veľkosti basketbalovej lopty a ponesie ho k rakete, ktorá spolu s ním pristane na Marse.

Ďalším krokom bude doručenie zistení na Zem. Raketa so vzorkami pôdy a hornín bude musieť odštartovať z Marsu a dostať sa na jeho obežnú dráhu. Tam na ňu bude čakať ďalšia vesmírna loď. Raketa vypustí puzdro so vzorkami a kozmická loď ho zachytí. Táto kozmická loď potom naštartuje svoje motory a vráti sa späť na Zem.

Po prílete kozmická loď zhodí vstupné vozidlo. Je to v podstate kapsula chránená tepelnými štítmi s puzdrom na vzorky vo vnútri. Keď kapsula vstúpi do zemskej atmosféry, bude veľmi horúca kvôli treniu so vzduchom. Štíty však ochránia vzorky a kapsula pristane niekde v Utahu. Celá misia na doručenie vzoriek bude trvať približne 5 rokov.

Až potom bude hlina pripravená na výskum. A ľudia konečne zistia, či na Marse bol život. Bol pred zrodom Zeme, približne pred 4 miliardami rokov? Alebo to bolo predtým, ako sa ľudia stali inteligentným druhom? Vedci dúfajú, že sa im podarí nájsť odpovede na tieto otázky. Preto majú tieto vzorky v skutočnosti oveľa väčšiu hodnotu ako 9 miliárd dolárov.

Čo ak by sa Mars skutočne ukázal ako potenciálne obývateľné miesto a ľudia by tam chceli vybudovať kolóniu? Potom by to bolo ešte niekoľko desaťročí práce, kým by sme sa na Červenú planétu dostali. Na to by ľudia museli použiť mnoho desiatok rakiet.

Najprv by sa na obežnú dráhu pomocou štartovacej rakety vyslala prázdna kozmická loď. Potom by ďalšia raketa dopravila k tejto kozmickej lodi náklad. A ľudia by potrebovali ešte jednu raketu na doplnenie paliva do kozmickej lode. Až potom by sa začala sedemmesačná cesta na Mars.

Kozmická loď by musela na Mars dopraviť dostatok výskumného vybavenia, stavebného materiálu a ďalších zásob. Potom by bolo potrebné zorganizovať výrobu energie. Na to by sme mohli použiť jadrové elektrárne alebo solárne panely. Domy pre ľudí by sa s najväčšou pravdepodobnosťou nachádzali pod zemou. Atmosféra Marsu nemá veľkú ochranu pred slnečným žiarením. Ľudia by sa teda museli pred Slnkom ukryť.

Ďalšou úlohou bude výroba paliva a kyslíka. MOXIE by nám s tým mohla pomôcť. A samozrejme, pestovanie potravín. Ľudia by pestovali potraviny vo vzduchotesných skleníkoch priamo na pôde Marsu. Ale aj tak by sme tam museli nosiť skafandre.

Aby sa ľudia cítili ako doma, museli by Mars terraformovať. Museli by sme planétu ohrievať a vytvoriť atmosféru podobnú tej na Zemi. Tlak na Marse v súčasnosti umožňuje, aby voda bola len v zamrznutom stave. Museli by sme ju urobiť tekutou.

Vedci ponúkajú mnoho spôsobov, ako to urobiť. Jedným z nich je, že do Marsu narazí obrovský meteorit. Ale nech by to bola akákoľvek metóda, stále by trvalo mnoho desiatok alebo dokonca stoviek rokov, kým by sme mohli Mars nazvať svojím novým domovom.

Zdroj: brightside / topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov