Zaujímavosti

Boli draci skutoční, alebo sú to iba vymyslené bájne postavy

draci

videní: 1.1K

 

Druhy drakov

V skupine Draco je viac ako 40 druhov jašteríc. Žiadna z týchto jašteríc však nevylučuje oheň, ale ich vzhľad je podobný “obrovským” drakom.

Bradatí draci z Austrálie majú napríklad silné meno, ale dorastajú do dĺžky iba 45 cm a sú jedným z najobľúbenejších plazov, ktoré sa chovajú ako domáce zvieratká.

Najväčší “drak” je Varan komodský z Indonézie. Toto mäsožravé monštrum môže presiahnuť dĺžku 3 metrov a vážiť až 166 kilogramov, čo z neho robí najväčšiu a najťažšiu jaštericu na svete. Varany komodské sú vybavené veľkými zubami, dlhým jazykom a smrteľne jedovatým uhryznutím.

 

Dračie fosílie

Ľudia v Európe a Ázii si v minulosti mýlili fosílie s drakmi. Napríklad lebka, ktorá bola kedysi vystavená na radnici v rakúskom Klagenfurte, údajne pochádzala z draka zabitého pred založením mesta okolo roku 1250. Neskôr sa ukázalo, že lebka pochádza z vyhynutého nosorožca srstnatého (Coelodonta antiquitatis).

V stredovekých rukopisoch sa objavilo veľké množstvo drakov a boli takí prominentní v mytológii, že prírodovedci z minulých storočí verili, že existujú. Preto nie je prekvapujúce, že neznáme druhy vo fosílnych záznamoch by sa mohli pomýliť s drakmi.

Rovnako ako Draco a niektoré ďalšie živé jašterice, existujú vyhynuté druhy s dračími črtami, ktoré sú pomenované alebo prezývané po drakoch. Napríklad amatérsky lovec fosílií objavil prehistorického “morského draka” na pláži Dorset v roku 2009. Dvojmetrová fosília patrila dovtedy neznámemu druhu Ichtyosaura. Tieto morské plazy sú prezývané morskými drakmi kvôli ich veľkým očiam a zubom. Podobajú sa však viac na delfíny ako na drakov. Draci teda neboli skutočnými bytosťami.

Zdroj: sciencefocus | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov