Zaujímavosti

Táto mapa vám ukáže skutočné veľkosti krajín

mapa

videní: 3.9K

 

Možno vám pri týchto pokusoch napadlo, ako je na tom v skutočnosti Antarktída?  Antarktída vyzerá byť obrovským kontinentom, no v skutočnosti, ak Antarktídu presunieme bližšie k Afrike zistíme, že zaberá iba polovicu Afriky.

 

 

Európsky kontinent, ktorý v skutočnosti dominuje veľkej časti severnej pologule, v porovnaní s Brazíliou (8 515 767 km2), vyzerá takmer rovnako. Ak však vezmeme Brazíliu a umiestnime ju vedľa Európy, môžeme vidieť zmenu veľkosti.

Najjasnejším príkladom tohto skreslenia je Grónsko. Zdá sa, že má približne rovnakú veľkosť ako Afrika. V skutočnosti má Grónsko iba 2 166 086 km2, zatiaľ čo Afrika má rozlohu 30 043 862 km2, čo je takmer 14 a pol krát väčšia plocha. Mapa si z nás znova urobila srandu – a to poriadnu.

Prečo sa to vlastne deje?

Toto skreslenie je spôsobené niečím, čo sa nazýva Mercatorova projekcia. Historicky možno mapy vysledovať až do staroveku, keď sa prieskumy uskutočňovali pomocou magnetického kompasu a polárnej hviezdy. Tradičná mapa vytvorená na rovných povrchoch poskytuje výstižné informácie, no uvádza nepresnú veľkosť krajín alebo miest v závislosti od ich polohy vzhľadom k rovníku.

Umiestnenie 3D planéty na dvojrozmernú mapu bolo pre ranných kartografov výzvou a tak holandský geograf a kartograf Gerardus Mercator prišiel s riešením. V roku 1569 navrhol mapu, ktorá sa dala presne použiť na navigačné účely, no nevýhodou bolo, že jeho systém skresľoval veľkosť objektov v závislosti od ich polohy k rovníku. Z tohto dôvodu sa pevniny ako Antarktída a Grónsko zdali oveľa väčšie, než v skutočnosti sú.

Thetruesize.com vám poskytuje skutočný obraz Zeme. Rozdiel vo veľkosti na póloch a rovníku je spôsobený 2D a 3D projekciou. Túto aplikáciu vytvorili James Talmage a Damon Maneice. Bol inšpirovaný seriálom The West Wing (slávna americká dráma založená na politike) a infografikou Kai Krause s názvom “Skutočná veľkosť Afriky”.

Zdroj: geospatialworld | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov