Zaujímavosti

Táto mapa vám ukáže skutočné veľkosti krajín

mapa

videní: 3.8K

Keď počujete slovo mapa, čo vám okamžite napadne? Sú to Mapy od Google? Mapy zohrávajú neoddeliteľnú súčasť života každého, či už ide o navigačné účely alebo o geografický prehľad.

Vedeli ste však, že mnohé krajiny nie sú také veľké alebo malé, ako vyzerajú na typickej mape sveta? vedeli ste, že krajiny bližšie k pólom vyzerajú väčšie napriek tomu, že majú menšiu rozlohu v porovnaní s ostatnými krajinami v blízkosti rovníka? Mapa nás tak dokáže poriadne zmiasť. Aby sme vám ukázali, aké nesprávne je naše chápanie veľkosti krajín, webová stránka s názvom thetrusesize.com vám umožňuje presúvať krajiny na rôzne miesta sveta. Vďaka tejto možnosti tak odhalíte skutočné veľkosti krajín na celom svete.

Webová stránka vám dáva možnosť umiestniť akúkoľvek krajinu kdekoľvek.

 

 

Povedzme teda, že ak si vezmeme príklad Číny, ktorá má celkovú rozlohu 9 596 961 km2, je oveľa väčšia ako Grónsko, ktoré má rozlohu 2 166 086 km2. Grónsko však vyzerá na obyčajných mapách väčšie ako Čína, pretože je blízko severného pólu a Čína je zasa bližšie k rovníku.

Podobne sa môžeme pozrieť aj na USA (na mape zobrazujeme iba 48 štátov bez Aljašky a ostatných ostrovov). Aj keď má rozlohu 9 904 670 km2 a Austrália 7 692 024 km2, v blízkosti rovníka Spojené štáty vyzerajú oveľa menšie.

Aby boli veci jasnejšie a trochu zábavnejšie, pozrime si niekoľko ďalších príkladov.

Kanada s rozlohou 9 984 670 km2 má takmer rovnakú rozlohu ako Čína (9 596 961 km2), ale vďaka blízkosti severného pólu vyzerá oveľa väčšie ako Čína. Ak však Čínu presunieme k blízkosti pólu, vidíme neuveriteľný rozdiel. Zaužívaná mapa nás znova oklamala.

 

 

India má rozlohu 3 166 414 km2. Oproti Grónsku vyzerá India na tradičnom modely zobrazenia oveľa menšou krajinou. Ak však Indiu posunieme viac na sever, vidíme, že India je väčšia ako Grónsko – tak ako nám to vraví aj rozloha v km2.

Podobne sa môžeme pozrieť aj na Egypt s rozlohou 1 002 450 km2. Mapa nás môže oklamať. Egypt s Fínskom vyzerá rozlohou rovnako, respektíve podobne. Ak však Egypt posunieme bližšie k Fínsku zistíme, že Fínsko je trikrát menšie ako Egypt. Skutočná rozloha Fínska je 338 424 km2.

1 2 »

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov