Foto

Tipy, ktoré vám jedného dňa môžu zachrániť život

Zachrániť život

videní: 7.4K

Poranenia očí

Keď sa zraníte, zvyčajne by ste mali ranu najprv vyčistiť. Keď si však poraníte oko, najdôležitejšie je zakryť si oko a potom vyhľadať pomoc. Tým, že sa pokúsite vyčistiť si oko sami, môžete riskovať, že si ešte viac ublížite, prípadne si spôsobíte trvalé poškodenie. Hlavnou výnimkou z tohto pravidla je, keď sa vám do oka dostanú chemikálie, v takom prípade by ste si ho mali okamžite vypláchnuť vodou.

Uštipnutie medúzou

Nič nepokazí tak pekný deň na pláži viac ako bodnutie medúzou. Ranu môžete skúsiť opláchnuť slanou vodou. Môžete tiež ranu opláchnuť horúcou vodou, octom alebo ju pokryť roztokom jedlej sódy a vody. Aktívne uhlie môže tiež pomôcť vytiahnuť jed medúzy. Možno ste počuli populárnu mestskú legendu, že na liečbu bodnutia medúzou možno použiť moč. V skutočnosti moč zvyčajne nemá dostatok kyseliny na to, aby pôsobil proti jedu. Hoci existujú tvrdenia, že moč môže znížiť bolesť, rovnako účinná je aj horúca voda.

Triesky

Triesky sú plné baktérií a môžu ľahko infikovať otvorenú pokožku, preto pri ich odstraňovaní vždy nezabúdajte na sterilitu. Ak máte triesku, ktorá je úplne zapichnutá v koži, mali by ste najprv očistiť miesto antiseptickým prostriedkom a potom triesku vytlačiť ihlou sterilizovanou vriacou vodou. Po jeho vytlačení môžete triesku odstrániť pinzetou. Potom miesto umyte vodou a mydlom.

Zablokované dýchanie

Ak niekto prestal dýchať, zvyčajne má zablokované dýchacie cesty. Otočte osobu na chrbát, skontrolujte jej ústa a odstráňte všetko, čo by mohlo blokovať dýchanie, dokonca aj tekutiny. Ak chcete otvoriť dýchacie cesty, zakloňte hlavu a zdvihnite bradu, pričom ruku priložte k vrcholu hlavy alebo čela. Prípadne môžete vykonať tzv. ťah čeľusťou tak, že položíte prsty pod čeľusť a zatlačíte na dolnú čeľusť bez toho, aby ste pohli krkom, čím otvoríte ústa. Tým sa jazyk zdvihne od dýchacích ciest a pomôže sa znížiť blokovanie vzduchu. Potom vykonajte záklon hlavy, kým sa dýchacie cesty neotvoria.

Zdroj: brightside / topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov