Foto

Tipy, ktoré vám jedného dňa môžu zachrániť život

Zachrániť život

videní: 7.4K

Včelie uštipnutia

Ak vás uštipne včela, musíte odstrániť žihadlo. Hoci sa všeobecne verí, že vytiahnutie žihadla z kože minimalizuje jed, najdôležitejšie je načasovanie. Žihadlo sa musíte pokúsiť odstrániť čo najskôr, či už ho poškriabete, odstránite pinzetou alebo vytiahnete. Keď včela stratí žihadlo, uvoľní pach, ktorý do oblasti priláka iné včely, ktoré vás pravdepodobne z obrany bodnú. Po odstránení žihadla a opustení oblasti ranu umyte a priložte studený obklad. Ak ste alergický, snažte sa mať po ruke automatický injektor alebo EpiPen a čo najskôr kontaktujte záchrannú službu.

Popáleniny prvého stupňa

Popáleniny prvého stupňa, známe aj ako povrchové popáleniny, zasahujú len vrchnú vrstvu kože. Hoci môžu byť bolestivé, nie sú závažné. Popáleninu sa pokúste ochladiť studenou vodou z vodovodu. Použitie masla alebo tuku je starý ľudový prostriedok, ktorý však v skutočnosti môže spôsobiť väčšie poškodenie rany, pretože spomaľuje uvoľňovanie tepla. Uvoľniť teplo z popáleniny môže pomôcť aj pasta vyrobená zmiešaním vody a jedlej sódy. Vyhnite sa lokálnym antibiotikám a väčšine mastí, ale vazelínu môžete na ranu nanášať dva alebo trikrát denne. Pri bolesti a zápale môžu pomôcť aj lieky.

Jedovaté pavúky v banánoch

Túlavé pavúky sa tak nazývajú preto, lebo sa v noci túlajú po dne džungle, namiesto toho, aby sa zdržiavali v brlohu alebo udržiavali sieť. Cez deň sa ukrývajú v termitích kopách, pod spadnutými kmeňmi a kameňmi a v banánovníkoch (odtiaľ prezývka “banánový pavúk”).

V médiách sa často objavujú príbehy o zákazníkoch, ktorí vo svojich nákupoch našli nebezpečné pavúky. Tak napríklad istá mamička objavila na banáne, ktorý si kúpila v obchode, zvláštny “pľuzgier” a zistila, že ide o hniezdo malých pavúkov.

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov