Zaujímavosti

Špionážne balóny: Moderné technológie dodávajú staromódnym “očiam” na oblohe nový život

špionážne balóny

videní: 4.2K

 

Americká armáda vyvíja signály – elektronické prenosy údajov – s nízkou pravdepodobnosťou zachytenia. To sťažuje špionážnym satelitom zber údajov. Počas 24-hodinového obdobia, keď zber nie je možný nastávajú veľké medzery – čas ticha.

Čína sa pokúsila tieto medzery vyplniť, keď v roku 2020 vypustila na obežnú dráhu tri nové prieskumné (špionážne) satelity zo série Yaogan-30. Tieto satelity sa nachádzajú vo výške 600 km.

Schopnosť riadenia

Ak sa zameriame na tieto “špionážne balóny”, ktoré boli zostrelené nad USA, zistíme zopár zaujímavosti. Balón, ktorý bol zostrelený 4. februára prešiel niekoľkými vysoko citlivými obrannými zariadeniami, vrátane síl pre medzikontinentálne balistické strely (ICBM), ktoré sú schopné niesť jadrové zbrane.

Balón cestoval naprieč USA vo výške 20 až 30 km a mal schopnosť “zatáčať” v horných vrstvách atmosféry. Je zrejmé, že výhodou zberu signálov bolo, že jeho čas zotrvania bol pravdepodobne niekoľko hodín a jeho blízkosť k povrchu Zeme zaisťovala, že ak by špehoval, mohol zbierať aj veľmi slabé a citlivé signály.

 

 

 

Balón, ktorý by nebol odhalený, by mohol byť ideálnou platformou na rozšírenie zberu signálov satelitmi a lietadlami. Mnoho krajín používa balóny na zhromažďovanie spravodajských informácií už najmenej 200 rokov, takže myšlienka nie je nová a výhody sú dobre známe.

Dnešné technológie dali tejto metóde zhromažďovania spravodajských informácií nový dych, ako môžeme vidieť aj pri používaní malých leteckých dopravných prostriedkov – dronov. Kľúčovou požiadavkou úspechu je zostať nezistený počas významného obdobia. Ako to bolo možné v USA, je zaujímavá otázka vzhľadom na to, že krajina má jeden z najlepších systémov protivzdušnej obrany na svete.

 

Jedna z možných odpovedí spočíva v návrhu radarov pozemného a vzdušného systému včasného varovania (AEW). Aby sa obmedzil neporiadok na radare, objekty, ktoré sú statické, ako sú hory a veže, sú odstránené z radarových výstupov využitím prirodzeného efektu známeho ako “Dopplerov jav”. Keď okolo vás prejde vlak, zdá sa, že výška jeho píšťalky sa mení, keď sa od vás vzďaľuje. Toto je každodenná demonštrácia Dopplerovho javu vo zvukových vlnách.

Dopplerovská schopnosť je spoločná pre všetky obranné radary, pretože sú zamerané na hrozbu z lietadiel a rakiet. Balón alebo nafukovací predmet sa môže pohybovať rýchlosťou pomalšou ako je Dopplerov prah a tak zostáva nespozorovaný.

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov