Zaujímavosti

Špionážne balóny: Moderné technológie dodávajú staromódnym „očiam“ na oblohe nový život

špionážne balóny

videní: 4.0K

Americká armáda v posledných dňoch zostrelila štyri objekty vo vysokej nadmorskej výške, ktoré sa dostali do amerického a kanadského vzdušného priestoru, čo vyvolalo mnoho otázok o ich účele a pôvode. Išlo však o špionážne balóny?

Prvý z týchto objektov, čínsky balón, zostrelila stíhačka ešte 4. februára. Zatiaľ čo Čína tvrdí, že tento balón slúžil na monitorovanie počasia, americkí predstavitelia tvrdia, že tieto špionážne balóny boli použité na sledovanie. Znalosť technológie v tejto oblasti prináša určité stopy o tom, čo sa mohlo v skutočnosti stať.

Predpokladá sa, že balón podporoval užitočné zaťaženie zberu signálov, hoci to ešte nebolo potvrdené. Trosky boli vylovené z teritoriálnych vôd USA pri pobreží Južnej Karolíny a prevezené na breh na detailnejšiu analýzu.

Ďalšie tri objekty boli zostrelené medzi 10. a 12. februárom nad Deadhorse na Aljaške, neďaleko Yukonu v Kanade a nad jazerom Huron blízko americko-kanadskej hranice.

Signálová inteligencia alebo „sigint“ označuje elektronické údaje, ktoré môžu pozostávať z rozhovorov, písomných správ alebo údajov zo zbraní a radarových systémov. Sigint bežne zbierajú satelity, ale tieto údaje sa dajú získať aj z lietadiel lietajúcich v medzinárodnom vzdušnom priestore.

Normálne sú satelity, ktoré zbierajú signál a tieto údaje umiestnené na nízkej obežnej dráhe Zeme (LEO) – vo výške 500 až 1000 km – alebo na geostacionárnej obežnej dráhe, v oveľa vyššej nadmorskej výške 36000 km. Hoci je zber tohto typu spravodajských informácií satelitmi efektívny, existujú určité obmedzenia.

Satelit v LEO dokončí obežnú dráhu okolo Zeme za 70 až 100 minút, ale v závislosti od jeho nadmorskej výšky neprejde znova tým istým bodom na zemi za 14 až 20 hodín. Je to preto, že aj naša planéta sa hýbe. Dokonca bude viditeľný iba do určitého bodu na Zemi na maximálne 20 minút – to sa nazýva jeho „čas zotrvania“. Zvyšovanie počtu satelitov pomáha pokrývať časové medzery, no tie sú aj napriek tomu obrovské.

Teoreticky by geostacionárny satelit mohol mať trvalý čas zotrvania. Ale keďže je umiestnený takmer 36000 km od zemského povrchu, mohol by minúť zber dôležitých a slabých signálov.

1 2 3 »

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov