Zaujímavosti

Najsmrteľnejšie vody našej planéty: Môže za to ťažba lítia?


videní: 9.6K

“Na extrakciu lítia je potrebné obrovské množstvo vody, takže mnohé z týchto jedinečných ekosystémov miznú,” povedal profesor López-Garcia pre BBC Science Focus. “Voda je preč, s ňou aj mikrobiálne ekosystémy, ktoré študujeme, a okrem nich aj vzácna, no výstredná fauna a flóra v Altiplano.”

Vedci dúfajú, že v budúcnosti nadobudneme schopnosť degradovať plasty extrémofilnými baktériami, ktoré sa nachádzajú na miestach, ako sú tieto a budeme schopní tak vyvinúť nové a bezpečné spôsoby riešenia znečistenia Zeme plastmi.

Laguna Roja

Letecký pohľad na Laguna Roja v severnom Čile. Vysoká koncentrácia soli dáva jazeru červenú farbu. Voda tu dosahuje teplotu až 50°C

Vysoko v Andách

Salar de Huasco zažilo v posledných rokoch pokles hladiny vody. Vedci sa domnievajú, že táto strata vody je spôsobená buď zmenou klímy, ktorí znižuje zrážky v tejto oblasti, alebo kvôli odčerpávaniu vody v dôsledku ťažby lítia. Salar de Atacama je domovom najväčšieho programu ťažby lítia na svete, ktorý je nevyhnutný pri výrobe dobíjacích batérií.

Laguna Pujsa

Farebné jazero Laguna Pujsa vo výške 4700 metrov nad morom je plné minerálnych prvkov a mikroorganizmov. Vedci z CNRS a čilskej univerzity Antofagasta odobrali vzorky vody a zeme, aby sa pokúsili nájsť extrémofily schopné žiť v tomto hyperslanom prostredí. Prudký vietor, ktorý sa zdvíha každý deň v skorých popoludňajších hodinách sťažuje tímom pracovné podmienky.

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov