Zaujímavosti

Najsmrteľnejšie vody našej planéty: Môže za to ťažba lítia?


videní: 9.1K

Najsmrteľnejšie vody našej planéty. Aj takto by sme mohli nazvať vodné jazerá, ktoré sa nachádzajú v oblasti Atacama v Čile.

Jedno z najsuchších miesta na planéte nie je miestom, kde by si očakával, že nájdeš tie najnebezpečnejšie vody na Zemi. Vysoko v Andách v Čile sú soľné pláne Salar de Atacama domovom niektorých z najodolnejších baktérií, ktoré prežívajú vo vysoko toxických jazerách plných soli, lítia a arzénu.

Vedci z Francúzskeho národného centra pre vedecký výskum (CNRS) a čilskej univerzity v Antofagaste sa podieľajú na štúdii mikroorganizmov s cieľom dozvedieť sa viac o tom, ako život v takýchto podmienkach dokáže prežiť a ako nám tieto tajomstvá dokážu pomôcť bojovať proti znečisteniu plastmi.

Tím vedený mikrobiológmi Purificación López-Garcia a David Morriera z CNRS skúmajú 15 soľných jazier, pričom odobrali vzorky zo slaných vôd lagún a vriacich vôd gejzírov. Tím potom vytvorí inventár mikrobiálneho života obsiahnutého v kryštáloch soli, horúcich nádržiach, gejzíroch a krvavočervených jazerách.

Štúdia však poukázala aj na škody spôsobené ťažbou lítia, ktoré je základným prvokom pri výrobe nabíjateľných batérií.

1 2 3 »

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov