Zaujímavosti

Krutá porážka rímskych légií: Kde sa vlastne nachádza Teutoburský les?

Krutá porážka rímskych légií: Kde sa vlastne nachádza Teutoburský les?

videní: 1.4K

Medzičasom sme ti priniesli článok o zdrvujúcej porážke rímskych légií. Na čele s rímskym veliteľom Varusom, boli Rimania podvedení svojim na oko spolupracovníkom – Germánom – Arminiom. Bitka sa historikmi nazýva bitka v Teutoburskom lese, alebo tiež Varova bitka. Rimania, zvyknutí vyhrávať pri ťažení v Germánii utrpeli značnú porážku. Kde sa však bitka odohrala? Teutoburský les roky nedal spávať historikom.

Záujem o miesto, na ktorom sa odohrala bitka stúpol v 19.storočí. Nemci chceli túto bitku využiť na budovanie a posilnenie patriotizmu. Germánskeho Arminia dokonca premenovali na „Hermanna“. Znelo to totiž omnoho vlastenecky. Kde sa bitka odohrala? Spočiatku to vyzeralo na jasnú odpoveď. Veď historik menom Tacitus jasne opisuje Teutoburský les, horský hrebeň na severozápade Nemecka. Hrebeň, ktorý sa má tiahnuť medzi mestami Bielefeld, Osnabruck a Bad Meinberg. Tieto indície však absolútne nestačia na nájdete miesta Varovej bitky.

Už v 16.storočí sa miestny historik Philipp Cluever pokúšal zistiť miesto bojiska. Prečítal spisy Tacita a zistil, že Germanicus sa dostal na svojej expedičnej ceste na miesto medzi riekami Amisia a Lupia. Tieto latinské názvy poukazovali na rieky Ems a Lippe. Začal pátrať a natrafil na pásmo Osning, ktoré v roku 1616 premenoval na Teutoburský les.Keďže pri určení tohto miesta ako Varovej bitky nemal ani len štipku pochybnosti, v 19.storočí tam na znak patriotizmu postavili Hermannov pamätník – impozantnú sochu germánskeho hrdinu, ktorý porazil Varia,  menom Arminius.

Historici však mali záujem o detailnejšie zistenie miesta Varovej bitky. Tu si treba uvedomiť, že od staroveku sa zmenili nielen klimatické podmienky, ale aj podmienky geografické. Netreba zabúdať, že v starovekých miestnych určeniach bolo množstvo nepresností.

Na konci 19.storočia upozornil na možnú nepresnosť aj bádateľ Theodor Mommsen. Jeho prst smeroval na vrch Kalkriese. Jeho tvrdenia mal podporovať nález rímskych mincí.

Mommsen inšpiroval ďalšieho bádateľa, ktorý sa do oblasti dostal. Bol ním major britskej rýnskej armády Tony Clunn, ktorý mal na Kalkriese prednostné právo. Oficiálne požiadal o povolenie vydať sa po stopách Varovej bitky. Archeológovia boli nemilo prekvapený. O krátky čas im major priniesol na stôl rímske mince. Pátrač s detektorom kovov objavil aj ďalšie kovové predmety, ktoré nevedel identifikovať. Neskôr sa zistilo, že išlo o rímske náboje do prakov. To naštartovalo profesionálnych archeológov, ktorí sa ihneď pustili do práce.

Zlom nastal po hodinách bádania v roku 1990. Našli skvostný kus v podobe tvárovej masky rímskej jazdeckej prilby. Jej majiteľ ju musel stratiť pred 1981 rokmi.

Na nálezisku v Kalkriese je dnes veľké múzeum. Napriek množstvu predmetov, ktoré sa na nálezisku našlo a napriek určeniu tohto miesta ako bojiska Varovej bitky, sú niektorí historici presvedčení, že sa bitka konala predsa len na inom mieste.

Zdroj: topdesat
Zdroj titulnej fotografie: NikaterLink

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov