Zaujímavosti

Mlčiaca hrobka Tutanchamóna: 1. časť

hrobka tutanchamóna

videní: 1.2K

Prinášame trojdielny článok o hrobke Tutanchamóna. Práve mlčiaca hrobka mladého faraóna zostala v egyptskom Údolí kráľov 33 storočí utajená a prakticky nedotknutá. Napokon však predsa len vydala úžasný zlatý poklad. Nález takmer nepoškodenej hrobky zabezpečil jej objaviteľovi svetovú slávu. A vlastne, viete, kto ju objavil?

Hlboko pod úrovňou Údolia kráľov v prachu a v tme, zastal britský archeológ Howard Carter a jeho mecenáš lord Carnarvon pred dverami s pečaťami. Skrývajú sa za nimi poklady chlapčenského kráľa Tutanchamóna, ktorý vládol v Egypte okolo roku 1361 pred našim letopočtom? Carter s Carnarvonom venovali výskumu pohrebiska faraónov v údolí na západnom brehu Nílu neďaleko Luxoru osem rokov namáhavej práce. Dúfali, že sa im podarí hrobku nájsť, ale doteraz pátrali bezúspešne. V lete v roku 1922 stratil Carnarvon trpezlivosť. Chcel s celou záležitosťou skoncovať a odoprieť prieskumu ďalšiu podporu, ale napokon sa Carterovi predsa len podarilo lorda presvedčiť, aby svoje rozhodnutie o rok odložil.

Carterov tím prečesal takmer každú prasklinu v celom údolí s výnimkou neveľkého miesta blízko pri hrobke Ramessa VI., ktorú už predtým preskúmali. Egyptský pamiatkový úrad požiadal archeológov, aby práve na tomto mieste nepátrali. Výkopy by vraj znemožnili prístup turistov k hrobke. Carter však veril, že tam nájde dlho hľadaný poklad. Pod jeho vedení sa dali egyptskí robotníci do práce. Dňa 4. novembra 1922 jeden z nich natrafil na nízky schod, vytesaný v hornine na dne údolia. Keď odkryli množstvo ďalších schodov, napokon objavili vstup, zamurovaný hlinenou maltou a zabezpečený pôvodnými pečaťami strážcov starovekého pohrebiska.

Z pečatí vyplývalo, že hrobka by mohla obsahovať pohrebné predmety vysokého úradníka, azda aj kráľa. Po odkrytí celého schodiska so 16 stupňami Carter zajasal. Na dverách našli archeológovia pečate s vyrytým menom Nebkheprure (teda Tutanchamón). Spodná časť dvier však bola primurovaná. To znamenalo, že sa do hrobky možno niekto vlámal a že je azda prázdna. Pokračujeme druhou časťou článku.

Zdroj: Wiki | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov