Zaujímavosti

Alhambra: Palác Maurov. 2. časť

Alhambra: Palác Maurov

videní: 2.4K

Stavitelia Alhambry dokázali majstrovsky využívať priestor a svetlo. Od bazénov a chodníkov, obkladaných mramorom, sa odrážajú lúče ostrého andalúzskeho slnka a nádvoria paláca, lemované tienistými stĺporadiami a majestátnymi terasami, sa kúpu v ustavične sa meniacom zlatom jase. Prinášame pokračovanie článku o Alhambre – paláci Maurov.

Pod elegantnými oblúkmi a ochodzami Alhambry pofukuje chladivý vetrík a v tichu počuť aj zvuk padajúceho lístia. Najpôsobivejšou architektonickou črtou Alhambry sú stalaktitové ornamenty. Túto formu používajú výlučne v islamskom staviteľstve, v kupolách, výklenkoch a oblúkoch vytvára dojem včelieho plastu, zloženého z tisícov buniek, v ktorom pôsobivo kontrastuje prirodzené svetlo a tieň. Tento dekoratívny prvok akoby vpíjal svetlo, ktoré sa odráža z okolitých povrchov, aby potom – ako v Sieni dvoch sestier – vybuchol všetkou svojou trblietavou silou. Podobnú koncepciu si zvolili aj tí, ktorí navrhovali strop sály Abencerragovcov, pomenovanej podľa granadskej šľachtickej rodiny, ktorú tu vraj v 15. storočí zavraždili. Do sály s nádhernou stalaktitovou klenbou sa vstupuje z Levieho nádvoria.

Každé nádvorie i zákutie Alhambry sa niečím odlišuje od ostatných, každé nás niečím osobitným očarúva. Myrtové nádvorie lemujú dva živé ploty z myrty. Pozdĺž nich prejdeme po lesklom chodníku, obkladanom mramorom, k jazierku. V jeho pokojnej hladine sa zrkadlia tenké stĺpy arkád a v krištáľovo čistej vode plávajú zlaté rybky. Pod vežou Comares nad protiľahlou stranou jazierka je Sieň vyslancov, najväčšia miestnosť paláca, osemnásť metrov vysoká. Sem prichádzali zahraniční hodnostári vzdávať hold kráľovi, ktorý sedel na tróne vo výklenku oproti vstupu do sály. V jej opisoch by sa dalo ešte pokračovať.

V roku 1492 sa Alhambra vzdala kresťanom. Španielsky kráľ Karol V. – akoby chcel potvrdiť kresťanskú vládu nad Španielskom – roku 1526 dal Alhambru prestavať v renesančnom slohu. V hradbách pevnosti začal budovať palác v talianskom štýle. Ten však zostal nedokončený, takže elegancia maurskej architektúry nemá v Granade súpera. Alhambra je najkrajšia pamiatka, aká sa po geniálnych maurských staviteľoch v Španielsku zachovala.

Zdroj: Wiki | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov