Zaujímavosti

Pustatina „Zlá krajina“: 2. časť

Pustatina „Zlá krajina“:

videní: 1.5K

Prinášame pokračovanie druhej časti článku o Badlands, alebo ak chcete – o pustatine Zlá krajina. Jej názov je viac ako príznačný a po tom, čo ju navštívili lovci kožušín, sa hlboko zakorenil. A nielen oni. Už Siuxovia ju nazývali rovnako – teda v svojom jazyku mako sica. Poďme sa však spoločne pozrieť na ďalšie zaujímavosti o tejto nehostinnej oblasti.

Erózia prebieha neustále – polosuchý kraj v Badlands každoročne zaplavujú prudké júnové dažde. Za rok tu spadne asi 40 centimetrov zrážok, ale väčšina z toho objemu pripadá na náhle lejaky, ktoré bývajú také prudké, že okamžite všade vytvoria mohutné rieky. Tie spláchnu uvoľnenú pôdu a potom zasa zmiznú. Voda sa až s prekvapujúcou silou rúti od hrebeňa k hrebeňu a zaplní úzke tiesňavy. Staré usadeniny nikdy nenadobudli dostatočnú pevnosť, takže pôda ľahko podlieha vodnej erózii. Mohutnú White river (Biela rieka) odnáša do Missouri veľké množstvo ílu, okruhliakov a štrku. S každou ďalšou letnou búrkou voda viac eroduje kopce a hlbšie sa zahryzne do tiesňav. Niektoré skalné útvary, napríklad Upíria veža, sa preto za rok znižujú až o 15 centimetrov.

Živly neustále odnášajú mäkké horné vrstvy a odhaľujú skameneliny veľkých zvierat, nezvratné dôkazy, že počas geologických zmien sa tu objavili a potom zmizli viaceré veľké druhy. Medzi tunajšie fosílie patria ryby a plazy z obdobia kriedy, kedy tu bolo rozsiahle more, i suchozemské zvieratá z oligocénu. Vtedy tu na trávnatých pláňach žili šabľozubé tigre, trojprsté kone a predchodca ťavy – veľký ako pes.

Dlhé roky si fosílie z Badlands odnášali turisti i obchodníci. Dnes zákon chráni Badlands ako významnú paleontologickú oblasť, ktorá predstavuje najbohatšie nálezisko oligocénnych fosílií na svete a ustavične ponúka úžasné objavy.

Badlands vyzerajú síce pusto, ale napriek tomu sa tu darí mnohým živočíchom i rastlinám. Na neprívetivých pláňach žijú kojoty a zajace, ale najhojnejšie sa vyskytujú plazy a hlodavce, ako sú napríklad zemné veveričky. Rastliny sa tu zakoreňujú natrvalo len veľmi ťažko.

Zdroj: Wiki | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov