Zaujímavosti

Porcelánová púšť v Novom Mexiku: 1. časť

Porcelánová púšť v Novom Mexiku:

videní: 2.0K

V púšti Nového Mexika sa pohyblivé duny zo žiarivého bieleho piesku trbliecu na slnko ako čerstvo napadnutý sneh. White Sands (Biele piesky) sú jedinečné miesto – je to veľký pás jemného sadrovcového piesku, ktorý sa večne presúva a mení, a pritom ho nikdy neubúda. Ako už pravdepodobne tušíte, vyberieme sa s vami na exkurziu do tohto nehostinného, ale o to krajšieho kúta Zeme. Začíname prvou časťou článku.

V panve Tularosa, časti púšte v Novom Mexiku, svieti pod žeravým slnkom biely piesok ako čerstvo napadaný sneh. Duny, jemné ako prach, netvoria zrnká kameňa, ktoré je hlavnou zložkou väčšiny piesočných púští, ale mäkký sadrovec – síran vápenatý, teda surovina, z ktorej pochádza štukatérska sadra. Na rozdiel od iných piesočnatých púští sú tunajšie duny na dotyk chladivé. Je to dôsledok veľkého vyparovania povrchovej vlhkosti a tiež skutočnosti, že zrnká sadrovca slnečné lúče neabsorbujú, ale odrážajú. Biele piesky ležia na ploche 700 kilometrov štvorcových, na východe ich lemuje pohorie Sacramento, na západe pohorie San Andreas. Nachádzajú sa tu najväčšie povrchové zásoby sadrovca na svete.

Nenáročná juka je jednou z mála rastlín, ktoré sú schopné prežiť sucho i pohyblivú sadrovcovú drvinu. Juky patria do príbuzenstva čeľade ľaliovitých. Pevné listy obmedzujú stratu vlahy. Korene neustále rastú a účinne uchytávajú rastliny, ktoré sa zmietajú v sadrovcovom piesku, poháňanom vetrom.

Sadrovec je jedným z najbežnejších nerastov, ale pretože sa veľmi ľahko rozpúšťa vo vode, vyskytuje sa zriedkavo na povrchu. Pôvod zvláštnych dún v tejto suchej oblasti na juhozápade USA má svoje korene v období asi pred sto miliónmi rokov, keď tu bolo plytké more. Neskôr voda ustúpila a zostali po nej len slané jazerá. Pod žeravým slnkom sa napokon aj tie vyparili. Okrem soli sa z hustého roztoku vyzrážal aj sadrovec, z ktorého sa vytvorili na bývalom morskom dne vysoké nánosy. Pokračujeme druhou časťou článku.

Zdroj: Wiki | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov