Zaujímavosti

Porcelánová púšť v Novom Mexiku: 2. časť

Porcelánová púšť v Novom Mexiku:

videní: 1.1K

Asi pred 65 miliónmi rokov sa začali formovať pohoria Sacramento a San Andreas. V rovnakom čase vznikla medzi nimi aj panva Tularosa. Súčasne sa prehýbali a vrásnili vrstvy hornín a vysunuli sadrovec vysoko nad okolie. Pokračujeme druhou časťou článku o púšti White Sands – teda Biele piesky.

Sezónne dažde a voda zo snehu, ktorý sa topil v horách, splavovali sadrovec po úbočiach. Koncentrovaný roztok vytvoril na najnižšom mieste panvy Tularosa bezodtokové jazero Lucero. Voda sa z jazera vypracuje a zostávajú po nej tenké vrstvy kryštalického sadrovca, selenitu. Kryštály selenitu zvetrávajú a prevládajúci juhozápadný vietor unáša jemné zrnká a ukladá ich na duny, ktorí sa nad okolitou púšťou dvíhajú až do výšky 15 metrov. Vietor duny nielen formuje, ale aj sťahuje – niekedy až o deväť metrov za rok. Táto nekonečná zmena a obnova vyvoláva dojem, akoby púšť žila vlastným životom.

Ustavičný pohyb piesku, jeho alkalický charakter a nedostatok zrážok vytvárajú pre vegetáciu neobyčajne ťažké životné podmienky. Juka, sumach a topole bavlníkolisté sa uchytia pevne v sypkom sadrovci len vďaka zložitému a dlhému koreňovému systému. Korene topoľov v dunách siahajú až do hĺbky 30 metrov. O nič lepšie sa v Bielych pieskoch nedarí ani živočíchom. Nikde inde na svete sa napríklad nevyskytuje svetlý poddruh jašteríc rodu Holbrookia a endemický poddruh nočného a len zriedka videného hlodavca Perognathus flavescens, nazývaného „apačská vrecková myš“. Oba živočíchy majú ochranné sfarbenie, takže splývajú s belostnou púšťou.

Na okrajoch piesočných dún je viac vlahy i znesiteľnejšia horúčava, takže sa tam vyskytuje viacero rastlín i živočíchov – dovedna asi 500 druhov), okrem iného aj veľa pestrých kvetov. Žlto kvitne niekoľko druhov tekvíc, ružové nevädze a purpurové odrody rodu Abronia. V tomto pásme cez deň odpočívajú kojoty, skunky, tarbíky a ďalšie hlodavce, jazvece a hady, ktoré sa niekedy v noci vydávajú medzi duny a zanechávajú v jemnom porcelánovom piesku výrazné stopy.

Na púšti objavíme aj kvety. Kaktusom rodu Echinocereus sa výborne darí na okraji Bielych pieskov, kde je viac vlahy. Ich jasnočervené kvety kontrastujú s bieloskvúcimi dunami.

Zdroj: Wiki | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov