Zaujímavosti

Impozantné Monument Valley: 2. časť

valley

videní: 1.3K

Pokračujeme druhou časťou článku o impozantnom Monument Valley, ktoré častokrát dostáva prívlastok Kraj skalných obrov. A niet sa prečo ani čudovať. Tamojšie hory, vrchy a skalné piliere na prvý pohľad vyzerajú, ako by ich vytvoril človek. V súvislosti s tým boli aj pomenované – napríklad „Hrad“ , „Palčiaky“, „Sliepka v hniezde“ a pod. Pozrime sa spoločne na ďalšie zaujímavosti, ktoré prináša príroda Spojených štátov amerických.

Údolie monumentov nebolo takýmto pôsobivým miesto s jednotlivými skalnými útvarmi vždy. Asi pred 250 miliónmi rokov tvoril miestny červený piesok dno plytkého mora. Na ňom sa v mohutných vrstvách usadzovalo bahno. Jeho tlak spevnil podložný piesok na pórovitý pieskovec a nadložné sedimenty sa postupne premenili na ílovité bridlice. More ustúpilo a asi pred 70 miliónmi rokov sa zemská kôra na tomto mieste zdvihla – vznikla akási „kupola“ , do ktorej vnikli horúce vulkanické horniny. Bývalé morské dno sa premenilo na obrovskú pieskovcovú náhornú plošinu, pokrytú ílovitými bridlicami a zlepencom, čo je hrubozrnná usadená hornina, zložená najmä z okruhliakov a piesku. A potom milióny rokov vietor a voda formovali obnažené vrstvy hornín – najprv vznikla planina, rozbrázdená kaňonmi a rokľami, neskôr zostali „stolové hory“. Tie sa v záverečnej fáze vývoja zmenili na skalné piliere a osamelé vrchy.

Údolie monumentov je, podobne ako veľká časť juhozápadu USA, síce krásna, ale veľmi neprívetivá oblasť – nehostinná pre ľudí, zvieratá a rastliny. Navahovia tu ešte aj dnes pasú stáda oviec a kôz, ale inak tu niet po ľudskom osídlení takmer ani chýru ani slychu. V suchých dunách a pustatine obrastenej nízkymi krami žijú len králiky a studenokrvné živočíchy – ako napríklad leguány, ropušníky a štrkáče – ktoré sa takmer zaobídu bez vody. V máloktorom roku presiahnu úhrnné zrážky 20 centimetrov, takže vegetácia pozostáva len z niekoľkých veľmi nenáročných druhov – ako napr. borievka, palina, borovica a kaktusy – ktoré bez vody vydržia aj niekoľko rokov. Náhly dážď zvyčajne prebudí k životu semená kvitnúcich rastlín, ukryté v pôde, takže celá krajina ožije pestrými farbami. Krehké kvety však nikdy nevydržia dlhšie než pár dní.

Obraz Monument Valley sa za posledných 100 rokov veľmi nezmenil. Erózia je však neúprosná a dochádza k zosuvom skál a to každý deň. Je ľahko možné, že po niekoľkých státisícoch rokov spadne posledný zvyšok vysokej pieskovcovej plošiny a zostane z nej len jednotvárna pláň.

Zdroj: Wiki topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov