Zaujímavosti

Čo by ste mali vedieť o spracovaní potravín

potravín

videní: 965

Prinášame ďalší článok v súvislosti s tým, ako funguje jedlo. Oblasť o to dôležitejšia v tejto COVID-19 dobe. Pozrite sa s nami na to, čo je spracovanie potravín, aké sú ich skryté prísady, či napríklad aj to, čo je surové mlieko bezpečné.

Slovo spracovaný sa v dnešnej kultúre pokladá za takmer hanlivé, no definície spracovaných potravín sa neraz značne líšia. Určitému stupňu spracovania, ktoré neraz býva absolútne nevyhnutné, nevystavujeme iba veľmi málo potravín. Niekedy to však s touto činnosťou preháňame.

Čo je spracovanie potravín? Spracovanie sa všeobecne definuje ako akákoľvek zmena potraviny či nápoja, ktorá ovplyvní jeho kvalitu alebo trvanlivosť. Po zbere plodín či zabití dobytka často prídu na rad rozličné metódy uchovávania, aby potraviny mohli byť k dispozícii aj neskôr. Okrem konzervovania meníme prirodzený stav potravín z troch hlavných dôvodov: aby sa stali jedlými, aby stúpla ich nutričná hodnota aby ich konzumácia bola bezpečnejšia.

Pozrime sa na skryté prísady, ktoré majú v dnešnej dobe takmer všetky potraviny. Mnohé intenzívne spracovávané potraviny sú bohaté na pridaný cukor, soľ či tuky a chudobné na vlákninu. Cieľom takýchto úprav je zlepšenie chuti a predĺženie trvanlivosti. Ak sú koncentrácie týchto ingrediencií vysoké, niektoré úrady vyžadujú, aby ich výrobcovia na balení zvýraznili. V určitých krajinách sa však uvedeniu nezdravých či nepopulárnych prísad možno vyhnúť vymenovaním komplexných zložiek, ako je rajčinový pretlak či kukuričný sirup, bez podrobného rozpisu súčastí, z ktorých sa skladajú.

Keď uvažujeme o intenzívne spracovaných potravinách, pravdepodobne máme na mysli intenzívne spracované druhy, napríklad zemiakové lupienky, pochúťky či čokoládu. Hlavné prísady v nich prešli procesom mletia, rafinácie, tepelnej úpravy či inej výraznej zmeny, teda čímsi, čo v kuchynských podmienkach nie je možné. Takéto potraviny sú takmer vždy bohaté na kalórie, cukor a tuky a chudobné na živiny a vlákninu.

A teraz sľubovaná odpoveď na to, či je surové mlieko bezpečné. Baktérie v surovom mlieku môžu spôsobiť otravu jedlom. Pasterizácia je dôležité proces, ktorý usmrcuje škodlivé baktérie a zvyšuje bezpečnosti pri pití mlieka.

Zdroj: healthlinetopdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov