Zaujímavosti

Ruwenzori: Miesto, kde aj obyčajné rastliny majú gigantické rozmery. 2. časť

Ruwenzori: Miesto, kde aj obyčajné rastliny majú gigantické rozmery.

videní: 1.2K

Západné vetry vanú nad pariacimi sa dažďovými lesmi v povodí Konga a zbierajú vlahu. Pohorie Ruwenzori ich donúti stúpať vyššie a skondenzovať sa na dážď a kryštáliky ľadu. Výsledkom sú mraky, ktoré takmer ustavične zahaľujú vrcholky Ruwenzori. Ako správne tušíte, práve tento proces má za následok, že rastliny rastú do väčších rozmerov, ako je tomu inde. Pokračujeme druhou a zároveň záverečnou časťou článku.

Dážď po úpätiach a do údolí Ruwenzori, pohorí v Afrike, splavuje pôdu i organické zvyšky. V močiaroch pod horami vyrastajú až do dvojmetrovej výšky traviny a trstiny, ktoré spásajú slony a byvoly. Okolo hranice 2000 metrov ustupujú savany bujnému lesu, v ktorom žijú rôzne zvieratá, napríklad mačkovité šelmy servaly a trojrohé chameleóny. V týchto nadmorských výškach žije aj veľa vtákov – dravce, penicovité a krásne drobné nektárovky.

Ľadovec Coronation – vrcholy Ruwenzori pokrývajú pozoruhodné ľadové útvary. V žiare rovníkového slnka sa na hrebeňoch vytvárajú ohromné ľadové previsy s girlandami kvapľov, ktoré zakrývajú hlboké ľadové jaskyne.

Vo výške viac ako 3400 metrov sa už vtáčí spev neozýva, ubúdajú aj ďalšie živočíchy, zato vegetácia je tu fantastická. Niektoré rastliny, napríklad starčeky i lišajníky, ktoré sú v miernom pásme drobné, tu vyrastú do ohromných rozmerov. Obrovité rastliny prispievajú k atmosfére, ktorá pripomína inú planétu a výborne sa hodia aj k legendárnemu menu pohoria Ruwenzori – „Mesačné hory“.

Keď sa pozrieme letom svetom na oblasť savany, v údoliach vieme nájsť tzv. sloniu trávu, ktorá vyrastá až do výšky troch metrov. Z niektorých druhov akácií sa získava pravá arabská guma. V horskom lese zasa žijú ruwenzorské turaky, ktoré sú až 60 cm veľké vtáky s nádherným modrým, čiernym a purpurovým perím a smaragdovozeleným chocholčekom. Majú nápadný hlas, ktorý pripomína chichot opíc. V alpínskom stupni nachádzame ľubovník obrovský, ktorý tam vyrastá do veľkosti stromu. Je nápadný svojimi oranžovožltými kvetmi, veľkými ako tulipány.

Zdroj: Wiki | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov