Zaujímavosti

Santa Claus: Je len výmyslom obchodníkov? 2. časť

Santa Claus

videní: 832

V západnej Európe je Santa Claus všeobecne známy ako milá postavička, ktorá rozdáva na Vianoce darčeky. Skutočne existoval alebo sa jedná len o marketingový ťah obchodníkov? Pokračujeme druhou časťou článku o Santa Clausovi.

Mýtus o rozdávaní darčekov vznikol z inej legendy: Je to príbeh o chudobnom otcovi, ktoré svoje tri dcéry nemohol vydať, lebo nemal pre ne potrebné veno. Mikuláš z Bari sa vraj o tom dozvedel, potajme sa vkradol do domu biedneho otca a vložil niekoľko zlatých mincí do troch ponožiek., ktoré dievčatá zavesili nad krb, aby sa vysušili. Mikuláš z Bari zomrel 6. decembra 345 v Mire a po tom, ako do Turecka vstúpili Moslimovia, boli jeho telesné pozostatky premiestnené do Talianska, do prístavného mesta Bari. Mýtus o svätom Mikulášovi sa potom v Európe začal postupne formovať aj vďaka zázrakom a zvláštnym udalostiam, ktoré sa mu pripisovali. Traduje sa napríklad príbeh o hostinskom, ktorý obetoval troch malých chlapcov, aby nasýtil svojich hostí. Vďaka zásahu svätca bol chlapcom prinavrátený život. Ďalší príbeh hovorí o žene, ktorej sa v zmätku pri bombardovaní mesta Bari stratil syn. O niekoľko hodín neskôr sa chlapec objavil živý a zdravý vo dverách domu s tým, že mu pomohol svätý Mikuláš a ochránil ho pred bombami.

Okolo roku 1863 sa nemecký kresliar Thomas Nast podujal dať Santa Clausovi jeho výzor dobráckeho bruchatého starčeka s bielou bradou. Tento výzor je dodnes aktuálny. Takto sa objavil aj vo vianočnom vydaní Harper’s Weekly. Odvtedy sa mýtus o Santa Clausovi začal využívať na obchodné účely. Začiatkom 20. storočia spoločnosť na výrobu chladiarenských zariadení Lomen Company spustila reklamnú kampaň, v ktorej tvrdila, že Santa Claus pochádza zo severného pólu, aby tak spopularizovala snežné sane ako dopravný prostriedok tejto postavičky. V roku 1931 počas veľkej hospodárskej krízy spoločnosť Coca Cola, aby prilákala zákazníkov, stavila vo vianočnej reklame na Santa Clausa. Spoločnosť poverila umelca švédskeho pôvodu Habdona Sundbloma, aby mu dal ľudskejší a dôveryhodnejší výzor. Práve niekde tu sa začal Santa Claus využívať aj na marketingové účely. 

Zdroj: BoredPanda | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov