Zaujímavosti

Santa Claus: Je len výmyslom obchodníkov? 1. časť

Santa Claus

videní: 746

V západnej Európe je Santa Claus všeobecne známy ako milá postavička, ktorá rozdáva na Vianoce darčeky. Skutočne existoval alebo sa jedná len o marketingový ťah obchodníkov? V rámci dvojdielneho článku sa spoločne pozrieme, kým zrejme postava Mikuláša v skutočnom živote bola, a čo bolo pravdepodobne spúšťačom vzniku legendy o Santa Clausovi.

Väčšina historikov a odborníkov na túto tému sa zhoduje na tom, že Santa Claus je fiktívna postava inšpirovaná skutočnou osobou. Konkrétne sa má jednať o osobu katolíckeho biskupa gréckeho pôvodu nazývaného Mikuláš z Bari, ktorý žil v 4. storočí v údoli mesta Lýkia v tureckej Anatólii. Pochádzal zo zámožnej rodiny a jeho otec si želal, aby pokračoval v jeho šľapajách obchodníka na Jadranskom mori. Matkiným prianím zasa bolo, aby sa stal kňazom, čo podporil aj jeho strýko, biskup z Miry. Osud rodiny zvrátila morová epidémia, ktorá sa pre jeho rodičov stala osudnou.

Podľa hagiografie, ktorej autorom je svätý Metod, arcibiskup z Konštantinopolu, nešťastie, ktoré postihlo rodinu, tak silne zasiahlo mladého Mikuláša, že sa rozhodol rozdať všetok zdedený majetok chudobným a vydať sa na cestu do Miry. Jeho strýko tam podporil jeho úmysel dať sa vysvetiť za kňaza vo veku 19 rokov a odvtedy príbehy o jeho pomoci núdznym, no najmä deťom, začali pribúdať.

Bazilika svätého Mikuláša, ktorá bola postavená v rokoch 1087 až 1197, sa nachádza v meste Bari (Apulia, Taliansko), blízko Jadranského mora. Iba dva roky po začatí výstavby dali postaviť aj kryptu, kde boli uložené ostatky svätého Mikuláša, a vysvätil ju pápež Urban II. Exteriér pôsobí veľmi robustným dojmom, akoby to bola pevnosť. Je postavená v románskom štýle, ale obsahuje aj prvky iných štýlov, keďže sa nachádza na mieste, ktoré tradične slúžilo ako východiskový bod pre pútnikov a križiacke výpravy do Svätej zeme.

O vzniku tradície Santa Clausa a o reklamnom ťahu sa dočítate v druhej časti článku Je Santa Claus len výmyslom obchodníkov?

Zdroj: topdesat forbes

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov