Zaujímavosti

10 faktov o Mikulášovi, ktorý nám prináša sladkosti, ale aj zemiaky

zaujímavostí o Mikulášovi

videní: 1.3K

Tak a je to tu. Opäť ubehol skoro celý rok a ty si si to uvedomil práve teraz, keď si vošiel do obchodných centier, prešiel si sa po námestí alebo máš zapnutú televíziu. December. Vianočné piesne dopĺňajú atmosféru hemživých ľudí, ktorí sa snažia vykúpiť všetky zásoby majonézy, vajec a zemiakov. Zasa nastal ten čas zhonu, ale aj rodinných návštev a hlavne dobrého jedla. A na vianočnú nôtu sme už naladení aj my, a preto sme pripravili týchto 10 zaujímavostí o Mikulášovi. 🙂

Pokiaľ zasadneme k vyzdobenému vianočnému stolu s voňavou kapustnicou, musíme si vyčistiť čižmy a čakať ešte necelé tri týždne do Vianoc. Sviatok sv. Mikuláša nie je len pre deti. Veď koho by nepotešila čokoláda, mandarínky či arašidy? Avšak tento deň nie je len o sladkostiach, viac sa dozvieš z týchto zaujímavostí o Mikulášovi.

1. Meno Nicolaus má grécky pôvod a znamená “víťaziaci medzi ľuďmi”

2. Mikuláš bol svätec, ktorý sa narodil v treťom storočí nášho letopočtu, pravdepodobne v Patare, v oblasti dnešného Turecka

 Russian_icon_Instaplanet_Saint_Nicholas

3. Svoju dobrotu podedil po rodičoch

Keď sa narodil Mikuláš, jeho rodičia pomáhali chorým. Staranie sa o chorých ich pripravilo o vlastné zdravie a obaja zahynuli. Mikuláš tak ostal sirotou s veľkým majetkom.

4. Svoj majetok rozdal chudobným

box-2953722_1920

5. Zachránil tri dievčatá a vznikla legenda o čižme

castelmezzano-1979546_1920

Najznámejší Mikulášov čin bola záchrana troch dcér, ktoré chcel ich otec predať do nevestinca, pretože si nemohol dovoliť ich vydať. Počas dvoch nocí Mikuláš nechal na okne chudobného suseda mešec s peniazmi. Pri treťom pokuse darovať ďalšie peniaze si ho sused počkal, aby sa mu mohol poďakovať. Hoci ho Mikuláš poprosil, nech to zostane tajomstvom a dar každej z dcér prijme, predsa len sa táto príhoda dostala von a dodnes je zvykom na okne nechávať topánky, aby do nich deti dostali darčeky a sladkosti.

6. Holanďania rozdali mikulášske darčeky ako prví

giethoorn-1574099_1920

7. Prečo pomaranče a mandarínky?

oranges-448606_1920

Pomaranče pripomínajú tri okrúhle peniaze, ktorými zachránil životy troch dievčat.

8. Máme po ňom pomenované mestá

Basilique_saint_nicolas_de_port

Pomenúvali sa po ňom mestá, napr. Liptovský Mikuláš, Borský Mikuláš, v Anglicku je to St. Nicholas a vo Francúzsku po ňom nazvali mestečko Saint Nicolas de Port, v ktorom je postavená a je mu tiež venovaná nádherná katedrála.

9. Jeho pozostatky dnes ležia v talianskom meste Bari

10. Vo východných cirkvách je druhým najuctievanejším svätým, hneď po Panne Márii

Aj vďaka tomu sa stal nie len patrónom štátov, ale aj miest (napr. Bari, Amsterdam, New York) a tiež patrónom rôznych profesií. Za svojho ochrancu ho považujú napríklad lekárnici, obchodníci, námorníci, lukostrelci a právnici. No je najmä patrónom detí a študentov.

Zdroj: express | topdesať


b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov