Zaujímavosti

Slnečné brány: Knowth. 5. časť

Knowth

videní: 776

Zaujíma vás história? Fascinuje minulosť a archeologické výskumy? Vždy si radi prečítate článok o záhadách? V tom prípade ste tu viac než správne. Prinášame piate pokračovanie článku s názvom Slnečné brány, kde spoločne skúmame záhadné objekty vo Veľkej Británii a Írsku. Napriek určitým odhadom archeológov, sú veci častokrát inak.

Archeológ George Eogan, ktorý viedol výskum v Knowthe, tvrdí, že lokalita bola osídlená už pred 6000 rokmi. Samotná mohyla bola pravdepodobne postavená okolo roku 3300 pred našim letopočtom. Je teda oveľa staršia ako egyptské pyramídy.

Účel tejto monumentálnej stavby stále ostáva záhadou. Nálezy neodhalili stopy po pochovávaní a analýzy vyvrátili aj starší názor, že chodby boli orientované v smere slnovratových línií. Dnes bádatelia na základe počítačových rozborov najčastejšie usudzujú, že stavitelia sa zaujímali skôr o putovanie Mesiaca po oblohe.

Záhadou je, prečo ľudia doby kamennej potrebovali v údolí rieky vztýčiť hneď tri stavebne náročné mohyly, ktoré spolu nejakým spôsobom súviseli – chodba objektu Dowth napríklad mieri priamo ku Newgrange, ktorá je zasa (na rozdiel od Knowthu zameraného na Mesiac) orientovaná podľa Slnka. Pripomína to pyramídový komplex Teotihuacán na druhej strane Atlantiku v Mexiku, ktorý má taktiež pyramídu venovanú Slnku a inú mesiaci. Napriek tomu oba tieto komplexy delí v čase celé tisícročie, nechýba názor, že majú spoločného „predka“: tajomnú Atlantídu, ktorá mala ležať práve uprostred medzi nimi.

K mýtickej stratenej pevnine ale mieri aj ďalšia indícia. Írske mohyly sú staršie, a pritom zložitejšie a bohatšie na výzdobu než megalitické stavby v Anglicku a kontinentálnej Európe. To ide ruka v ruke s pravidlom, že čím viac na západ, tým sú európske megality staršie. A podporuje to názor niektorých záhadológov, že táto kultúra je len ozvenou či dozvukom staršej a vyspelejšej civilizácie, ležiacej kdesi na západe, čím sa väčšinou myslí Atlantída popísaná v diele antického filozofa Platóna.

Knowth im k tejto odvážnej domnienky ponúka pádny argument. Na už spomenutej viac než metrovej nádobe zo žuly je vyrytý symbol trojitej sústrednej kružnice prelomenej čiarou vedúcou do stredu. Atlantológovia tvrdia, že ide o symbol Atlantídy – Platón totiž jej hlavné mesto popísal ako vodnú pevnosť obklopenú tromi kruhovitými kanálmi prepojenými prieplavom.

Zdroj: Wiki topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov